Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 15 augusti 2018

Skörderapport sänker majs- och vetepriset

Priserna på vete och majs föll efter det amerikanska jordbruksverkets skörderapport, WASDE.

 Majsproduktionen höjs, enligt senaste WASDE-rapporten.
Majsproduktionen höjs, enligt senaste WASDE-rapporten. FOTO: Helena Wennström

Trots stora sänkningar av veteproduktionen fick en förväntad rekordavkastning på majsen i USA priserna att sjunka både i USA och i Europa.

Det amerikanska jordbruksdepartementet gör ytterligare en stor sänkning av den uppskattade mängden vete i världen på grund av den dåliga skörden i EU, framför allt i Tyskland.

Lägsta EU-veteskörden sedan 2012

Uppskattningen av skörden i EU sänks med 7,5 miljoner ton jämfört med förra månadens prognos och hamnar därmed på totalt 137,5 miljoner ton. Det motsvarar den lägsta veteskörden i EU sedan 2012-2013.

Samtidigt höjs prognosen för den ryska veteskörden med en miljon ton, då förutsättningarna för vårvetet är fortsatt goda. Totalt justeras världens produktion av vete ned med 6,6 miljoner ton till 729,6 miljoner ton.

Förbrukningen av vete väntas också minska på grund av lägre foderanvändning i EU och Ryssland. Utgående lager av vete sänks därmed med 1,9 miljoner ton jämfört med juliprognosen till 259 miljoner ton vilket är fem procent mindre än förra säsongens rekordlager.

Ökad majsproduktion

Månadens rapport har säsongens första enkätbaserade skördeprognos för majs i USA. Den innebar att avkastningsnivåerna skrivs upp till en rekordhög nivå och att både produktionen och utgående lager höjs.

Efter rapporten gick börspriserna på majs i USA ned. Även vetepriserna på Matif, som gått ned under andra veckan av augusti fortsatte ned.

Septemberkontraktet för kvarnvete ligger i skrivande stund på 203,50 euro per ton.

LÄS MER: PREMIUM – Björn Folkesson: Dags att sälja delar av börsvetet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen