Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 15 juni 2017

Småskalig biogas gav mersmak

KÖPINGSVIK.

Jörgen och Annette Larsson var första gården på Öland att satsa på biogas. De var också först i Sverige med en biogasanläggning på gården enligt Biolectrics koncept – och nu vill de ha en till.

Som ekologiska lantbrukare vill Jörgen och Annette Larsson försöka göra så litet avtryck på naturen som möjligt.

– Eftersom vi är Krav-godkända på djuruppfödningen och växtodlingen, så måste vi leva upp till reglerna. Gödseln har varit en belastning för många gårdar tidigare, men nu är det verkligen en tillgång. Vi får både el och värme av metangasen, och ett bättre gödselmedel till mina växter. Framför allt luktar det ingenting, säger Jörgen Larsson.

 Annette och Jörgen Larsson satsade på biogasanläggning med egen rötkammare.
Annette och Jörgen Larsson satsade på biogasanläggning med egen rötkammare. FOTO: Kristina Wirén

Han hade sneglat på biogasanläggningar eftersom han kommit i kontakt med systemet.

– Vi jobbade med att lägga in ensilage till en biogasanläggning i Västerås 2005 och då väcktes intresset, men gårdsanläggningar har varit så väldigt dyra.

”Gick väldigt lätt”

För några år sedan åkte han på studiebesök till företaget Biolectrics i Belgien, som gör småskaliga biogasanläggningar till lantbrukare. Han fastnade för konceptet.

– Jag fick möjligheten att köpa den första maskinen hit till Sverige. På den vägen är det och det är jätteroligt. Just de här små anläggningarna är ju så bra, för det är bara anläggningsplikt till kommunen och räddningstjänsten. Det gick väldigt lätt, tycker jag.

Anläggningen är anpassad efter hur mycket gödsel som produceras på gården. En viss del energi går till att värma upp rötkammaren, resten blir värme och el på gården.

 Gårdsanläggningen är anpassad efter hur mycket gödsel som produceras på gården.
Gårdsanläggningen är anpassad efter hur mycket gödsel som produceras på gården. FOTO: Kristina Wirén

Jörgen och Annette Larsson producerar 240 000 kilowattimmar el på ett år. Tio procent används direkt på gården, men resten säljer de till elleverantörer. Energin går automatiskt ut till en matarstation. Det rör sig om mindre summor i förtjänst än så länge, men Jörgen Larsson tror att det kan förändras.

– Elpriset är fortfarande väldigt lågt, men det kommer att stiga. Har man då en egen biogasanläggning blir man inte så sårbar om elpriset går upp utan tvärtom, jag får ännu mer pengar. Det här är ett ben till att stå på för lantbruket. Jag kan inte se något negativt med att ha en biogasanläggning.

Vill investera ytterligare

Biolectric subventionerade anläggningen eftersom det är den första i Sverige. Den skulle normalt kosta cirka två miljoner kronor. Enligt kalkylen ska den betala sig inom 5-6 år.

Fakta

Jörgen och Annette Larsson driver ekologiskt jordbruk med ekologisk köttproduktion sedan 2010 på släktgården i Nedra Vannborga by, norr om Köpingsvik på Öland.

Huvudnäring: ekologisk köttdjursproduktion, med 140 dikor. Spannmål och maskinstation.

Areal: 180 hektar åkermark, 120 hektar betesmark.

Förutom biogasanläggningen har de 44 kilowatts solcellsanläggning, paneler på maskinhallen.

Jörgen och Annette Larsson blickar framåt och vill investera i ytterligare en anläggning. De räknar med att få tillbaka 40 procent i investeringsstöd från länsstyrelsen.

– Antingen blir den lika stor eller större, för det ger så mycket möjligheter. Vi kan få ut mer el och framför allt mer värme. Vi vill få upp en anläggning till för att säkra värmen, för vi ska sätta upp ett växthus.

 Stan Weyns är Biolectrics representant i Sverige. Han ger Jörgen Larsson support i arbetet med biogasanläggningen.
Stan Weyns är Biolectrics representant i Sverige. Han ger Jörgen Larsson support i arbetet med biogasanläggningen. FOTO: Kristina Wirén

Jörgen Larsson tycker att systemet är enkelt och det mesta är en självgående process. Gödsel pumpas automatiskt in i rötkammaren. Driften sköts på distans av Biolectric.

– Man byter olja, filter, stift och det kan vilken bonde som helst göra. Man ska kolla att allt funkar, men för övrigt sköter anläggningen sig självt. Händer det något får jag ett sms.

Stan Weyns är Biolectrics representant i Sverige. Företaget har närmare 150 småskaliga biogasanläggningar i flera europeiska länder.

– I Sverige har vi nu precis byggt nummer fyra. I juni bygger vi nummer fem, i augusti nummer sex, säger Stan Weyns.

”Folk ser att det fungerar”

Flera lantbrukare har kommit på studiebesök till Jörgen och Annette Larssons gård. Nu är ytterligare en lantbrukare på Öland igång med en likadan anläggning. Jörgen Larsson tror att det blir fler så småningom.

– Många ville nog se att det verkligen funkade först, så är det nog med allt som är nytt. Nu har vi kört i 1,5 år och folk ser att det funkar. Det är roligt, vi lyckades trycka upp anläggningen i topp ett i Europa i december. Biolectric har en intern tävling och där knep vi förstaplatsen, säger Jörgen Larsson.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen