Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 6 februari 2018

Spricka i Norrmejerier efter sparkrav

Norrmejeriers bönder har ställt upprepade krav om att minska kostnaderna i bolaget. Ändå har utgifterna ökat, avslöjar tidningen ATL.

FOTO: ISTOCK

En spricka har uppstått mellan Norrmejeriers bönder och dess styrelse och ledning. Åsikterna går isär om föreningens strategiska arbete och ekonomi, avslöjar tidningen ATL (betallänk).

Oenighet kring ekonomin

Tidningen har intervjuat ett 30-tal personer med relation till bolaget, varav ett tiotal ägare, om den oenighet som har uppstått kring Norrmejeriers ekonomi. Bönderna har velat göra verksamheten lönsam genom att sänka kostnaderna medan styrelsen och ledningen har velat investera för att öka intäkterna. Efter att två av de största investeringarna i bolagets historia hade genomförts, i mejeriet i Burträsk och i ostverksamheten i Umeå, sänkte Norrmejerier 2014 avräkningspriset till bönderna. En tidigare revisor uppger till ATL att investeringarna inte har gett förväntat resultat.

Granskat årsredovisningar

ATL har även jämfört Norrmejeriers årsredovisningar för 2014 och 2016. Intäkterna ligger relativt stabilt, trots den tidigare mjölkkrisen, och minskar endast 4 procent. Kostnaderna som inte är relaterade till att betala böndernas mjölk har samtidigt ökat. Det gäller bland annat löner, ersättningar och pensionskostnader, som har stigit 10 procent. Personalstyrkan har växt och lönekostnaden per anställd har stigit. Men utbetalningarna till bönderna har sjunkit med 18 procent.

Detta har skett trots att styrelsen och ledningen i november 2014, enligt ett offentligt uttalande, fick ett uppdrag att starta ett sparprogram, uppger ATL. Enligt källor till tidningen har styrelsen historiskt varit svag i förhållande till ledningen, som är anställd. Det har också funnits för många produkter i för låg volym. Mjölkbonden Robert Nilsson, från Svartlå utanför Boden, säger till ATL att han borde sagt ifrån mer om kostnaderna.

Eskalerade i fjol

I fjol lades en motion med upprepade krav på att sänka kostnaderna. Bakom motionen låg Sixten Jonsson, lokalpolitiker för Centerpartiet. Styrelsen ansåg att motionen skulle avslås, men stämman gick emot styrelsen. Enligt honom fick den beslutade redovisningen av kostnadsminskningar ingen egen punkt på dagordningen på fullmäktigkonferensen i höstas.

Istället hade den lagts till under en punkt, Läget i föreningen, enligt ATL. Ulla Bergström, ordförande för Norrmejerier, skriver i ett mejl till ATL: ”Ett svar på motionen från stämman 2017 har redovisats vid fullmäktige hösten 2017, där också fullmäktige godkände svaret.”

Höjt mjölkpriset

Utöver ovanstående, visar ATL:s granskning, att Norrmejerier höjde mjölkpriset till kunderna under mjölkkrisen, samtidigt som ersättningarna till bönderna sänktes. Senaste året har Norrmejerier höjt mjölkpriset med 80 öre, som en följd av en stark hemmamarknad i Norrland. Sedan årsskiftet har Norrmejerier höjt mjölkpriset med 20 öre. Årsredovisningen för 2017 har ännu inte offentliggjorts.

LÄS OCKSÅ: Analytiker: Mjölkpriset går under 3 kronor 2018

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen