Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 22 mars 2018

Stillastående lönsamhet för lamm

Lönsamheten för svensk lammproduktion står och stampar. Det visar senaste uppdateringen av Handlingsplan Lamm som tas fram av Svenska Köttföretagen.

 Avräkningspriset på lamm har legat still, men efterfrågan ökar på lammprodukter.
Avräkningspriset på lamm har legat still, men efterfrågan ökar på lammprodukter.

Den svenska lammproduktionen har till skillnad från produktionen av de andra djurslagen inte lyckats nå ökad lönsamhet. Därför kommer det att satsas extra på information om bland annat produktionsmodeller, korsningar och urval av avelsdjur.

Inte samma utveckling

Det var två av budskapen när Handlingsplanerna för svensk köttproduktion redovisade sin årliga uppdatering i början av året.

Avräkningspriset på lamm har inte sett samma utveckling som för nöt och gris, utan ligger lågt om man ser till priser i andra delar av Europa. Sverige har också ett högre kostnadsläge.

God efterfrågan

Det finns dock en god efterfrågan på svenskt lammkött och skinn men för att öka lönsamheten inom svensk lammproduktion måste intäkterna upp. Samtidigt måste kostnaderna ner och produktiviteten på gårdarna öka.

Handlingsplanen är ett steg för att få en modern och rationell svensk lammproduktion.

Vid årsskiftet ska arbetet med handlingsplanerna vara avslutat. Vad som sker sedan är inte klart men det blir någon form av fortsättning.

Kraftigt ökad slakt

Under 2017 slaktades 5 300 ton får och lamm. Det är den högsta slakten sedan 1985. Det motsvarar totalt 261 600 får och lamm. Det är en ökning med 4 procent i jämförelse med 2016 och en ökning med 3 procent i jämförelse med 2015.

Källa: Jordbruksverket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen