Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 29 juni 2017

Stockholms första andelsjordbruk Foodfunding nu verklighet

SIGTUNA.

Jennie Moliner Rosgårdh har startat Stockholms första andelsjordbruk, Foodfunding AB. Nästa år kan den som köper in sig i företaget ta del av de grönsaker som odlas och få kött från de djur som föds upp på gården under mottot “Lokal ekologisk mat”.

FOTO: Marianne Lindberg

Uddens sjögård ligger i en dalsänka vid Mälarens strand utanför Sigtuna i norra Storstockholm. Här håller Jennie Moliner Rosgårdh som bäst på att förverkliga sin affärsidé om ett andelsjordbruk. Tanken är att den som vill odla sina egna grödor ska kunna köpa en andel som gäller under ett skördeår. Arbetsinsatsen och vilka grödor som ska odlas avgörs i samråd med Jennie, men det finns inga krav på åtaganden.

Krav på gårdar

Jennies krav på de gårdar som vill ansluta sig till Foodfunding:

Kravcertifierad eller EU-ekologisk produktion, helst ha eget gårdsslakteri.

Ha livsmedel som du vill sälja direkt till dina lokala konsumenter.

Du vill vara transparent och visa upp ditt arbete i sociala medier.

Mer info finns på foodfunding.se

40-tal grödor

När Land Lantbruk besöker gården är förberedelserna inför anläggningen av odlingsbäddar på gång. Jennie pekar ut ett hektar där ett 40-tal grödor ska växa under nästa säsong. I en hage bredvid går ett 50-tal tackor och lamm och betar. I en annan fålla svalkar sig suggan Annika i en gyttjepöl, en Linderödsgris som väntar kultingar vilken dag som helst. I en annan fålla finns ytterligare två dräktiga suggor och en galt.

– Jag vill ha ett hållbart lantbruk där djuren ska kunna gå ute året runt. De som köper in sig i produktionen ska kunna komma på besök och se att djuren har det bra, säger Jennie som precis har avslutat sin föräldraledighet med lille Alfred, 1 år.

FOTO: Marianne Lindberg

Hon har nu tagit tjänstledigt från sitt jobb som affärsutvecklare för att satsa 100 procent på andelsjordbruket. För att nå ut med sitt nya företag Stockholm Foodfunding AB annonserar hon på Facebook. Och gensvaret har varit stort.

– Ett 20-tal har anmält att de vill bli andelsägare och en privat skola i närheten har visat intresse för att köpa livsmedel till sina skolmåltider.

Stockholm Foodfunding AB

I dag finns en ansluten gård, den egna Uddens sjögård (enskild firma).

Slogan: Lokal, ekologisk andelsmat.

Som andelsägare finns möjlighet till fiske och kräftfiske, rundvandring och presentation av gårdens djur, möte för planering av odling inför kommande skörd och arbetsdagar. Det är fritt fram att hjälpa till vid arbetstoppar, exempelvis lammning. Andelsägaren bestämmer själv sin delaktighet, det finns inga krav på medverkan.

Uddens sjögård är under omställning till eko och Krav, vilket ska bli klart innan den första leveransen sker. I nästa steg vill gården ansluta fler gårdar för att nå fler kunder som vill handla lokalt. För att ansluta sig måste gårdens vara Kravcertifierad.

Prislista för köp av andelar 2018:

Alternativ 1: Ekologiska grönsaker för 2-4 personer under 6 månader, ca 15 lådor. Pris 7 000:- inkl moms. Hämtas på gården eller utlämningsplatser.

Alternativ 2: Lammlåda + alternativ 1. Ett helt styckat, förpackat, hängmörat lamm. Pris 10 000:- inkl moms.

Alternativ 3: Grislåda + alternativ 1. En halv styckad och förpackad Linderödsgris. Pris 10 000:- inkl moms.

Jennie skrattar när hon får frågan om vilka det är som vill bli andelsägare. Det visar sig att en majoritet bor på Södermalm, en stadsdel där begreppen “ekologiskt” och “hållbart” i det närmaste har blivit religion.

– Det är bestämt att vi har ett utlämningsställe vid Hornstull, säger Jennie, vars målgrupp egentligen är boende norr om stan, så att hon slipper långa transporter.

Hoppas på fler

Hon hoppas därför att fler gårdar ska ansluta sig till hennes koncept för att på så sätt kunna samordna och komplettera varandras produktioner, beroende på kundernas efterfrågan och bostadsort. Det ideala vore om gårdar söder om huvudstaden tar hand om den södra sidan till exempel, tycker Jennie.

FOTO: Marianne Lindberg

För att uppfylla sin dröm, liksom det sug som många storstadsbor har efter schyst uppfödning och lokalproducerat, hoppas Jennie Moliner Rosgårdh att om tre år även kunna bygga ett eget gårdsslakteri. Men till att börja med ska hon anställa en trädgårdsmästare som får ansvara för odlingarna. Hon funderar också på att ta emot nyanlända med jordbrukserfarenhet som behöver jobb.

Frågan är hur hon ska orka, hinna och ha råd att genomföra alla sina idéer?

– Jag har verkligen räknat på detta. Företaget får växa långsamt. Mitt mål är att kunna göra ett småskaligt jordbruk lönsamt. Jag skulle verkligen önska att man kunde se ett år in i framtiden för att se hur detta utvecklas.

Jennie Moliner Rosgårdh

Ålder: 34 år.

Familj: Maken Anders Larsson, 34 år, Nellie, 12, Sid, 6, och Alfred, 1.

Bor: På Uddens sjögård, 5 mil norr om Stockholms innerstad. Gården är på 22 hektar, varav 11 är fiskevatten.

Aktuell: Startar Stockholms första andelsjordbruk.

Relaterade artiklar

Till toppen