Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 24 september 2018

Sur kål och glada kunder

Boxholm

Det började med en småskalig odling på gården i Boxholm och försäljning av saltade gurkor och surkål på torget i Tranås. Trettio år senare tar Eva Insulander och Tom Olefalk ett stort kliv med nya fabrikslokaler och växande inköp från andra odlare.

 Intresset för koreansk kimchi har ytterligare ökat produktionen. Alla råvaror är svenska ekologiska och företaget köper in från ett antal odlare.
Bild 1/3 Intresset för koreansk kimchi har ytterligare ökat produktionen. Alla råvaror är svenska ekologiska och företaget köper in från ett antal odlare. FOTO: Anders Ingvarsson
 Tom Olefalk i Boxholms gamla kallvalsverk som nu fylls med surkål. 150 ton surkål ska syras innan säsongen är över.
Bild 2/3 Tom Olefalk i Boxholms gamla kallvalsverk som nu fylls med surkål. 150 ton surkål ska syras innan säsongen är över. FOTO: Anders Ingvarsson
 Eva Insulander plockar vaxbönor på egna gården utanför Boxholm. Vaxbönor, rättika och smågurkor odlar man fortfarande själva på friland.
Bild 3/3 Eva Insulander plockar vaxbönor på egna gården utanför Boxholm. Vaxbönor, rättika och smågurkor odlar man fortfarande själva på friland. FOTO: Anders Ingvarsson

Företaget som började hemma i köket för att ta hand om höstens skörd har vuxit långsamt med mjölksyrade grönsaker. Men de senaste åren har det varit full fart för Eva Insulander och Tom Olefalks företag Tistelvind som blivit ledande på mjölksyrade opastöriserade grönsaker.

– I början tog vi hand om spruckna vitkålshuvuden som vi syrade och så testade vi marknaden på torget i Tranås där vi sålde surkål och syrade gurkor i lösvikt, berättar Eva Insulander.

Hett med mjölksyrat

I dag handlar det om hundratals ton ekologiska grönsaker och rotsaker som syras. Mjölksyrade grönsaker har blivit hett. Försäljningen har ökat med 20-25 procent per år och omsättningen har fördubblats på fem år.

Bakom tillväxten ligger bland annat en stark hälsotrend. Och med ökat intresse för mat och hälsa har deras produkter letat sig från hälsokostbutiker och in i den vanliga dagligvaruhandeln.

Yngre är intresserade

Vurmen för koreansk kimchi och nya smaker har satt ytterligare fart på försäljningen.

– Vi talar inte om hälsa utan lyfter fram spännande smaker och den fantastiska förädlingsmetoden med levande mjölksyrabakterier. Det var länge trögt i kockvärlden men en yngre generation kockar är intresserade.

”Blir trångt”

Nu i höst syrar de 150 ton vitkål som läggs i kubikmeterstora behållare som staplas från golv till tak i lagerhallen i Boxholm AB:s gamla kallvalsverk, nu kallat ”Matverket”. Ändå är Tom Olefalk osäker på om utrymmet räcker.

– Det kommer bli trångt här, 150 ton syrad vitkål tar mycket plats.

Fakta: Hälsa eller inte?

Mjölksyrade grönsaker anses av många vara hälsosamma. Förespråkarna talar om egenskaper som antioxiderande och bra för immunförsvaret. Men att påstå det i till exempel marknadsföring är inte tillåtet enligt EU,s regler. Bakterier som finns i till exempel surkål anses vara probiotiska och ha en förebyggande effekt, men det finns inte tillräckliga vetenskapliga belägg för detta.

– Livsmedelslagstiftningen ska skydda konsumenterna. De ska kunna lita på att det som står på förpackningen eller i reklamen är riktigt. Det handlar om att man inte får påstå att en viss produkt har en effekt på hälsan om det inte är vetenskapligt bevisat, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

På Livsmedelsverkets hemsida finns en länk till en lista över vilka hälsopåståenden som är tillåtna på livsmedel. 

Dessutom tillverkar Tistelvind kimchi, mjölksyrade rotsaker, rödkål och en del annat. Allt utom rotsakerna som får ligga till sig till vintern syras nu under hösten. Sammanlagt mjölksyrar Tistelvind de den här säsongen runt 350 ton.

– Surkål är vår största produkt, kimchi är stort, morötter och rotfrukter är stort. Vitkålen vi använder ska vara av särskild sort med mjuka blad.

Flyttar produktionen

Med köpet av Boxholm AB:s kallvalsverk för fyra år sedan har man fått muskler att växa och ta ny marknad. Nu i höst ska också själva produktionen flytta från deras gamla, trånga lokaler i ett tidigare musteri till de nya lokalerna.

– Kapaciteten fyrdubblas och det blir något helt annat. Nu måste vi arbeta mer med försäljning och med produktutveckling. Men det är produkter som har ljuset på sig, så vi är optimister, säger Tom Olefalk.

Odling står tillbaka

I takt med att produktionen växer har deras egen grönsaksodling på friland och i växthus fått stå tillbaka.

– Vi odlar fortfarande smågurkor, rättika och vaxbönor, en del chili och tomater som vi säljer i gårdsbutiken, men köper in mer och mer från andra, säger Eva Insulander när hon står ute på fältet i Boxholm.

Driva ekologisk odling framåt

Idag har Tistelvind ett nätverk av leverantörer som man samarbetar med och som tack vare mjölksyrningen fått en stabil kund för sina varor.

– Odlarna är värdefulla för att det här ska fungera. Vi är beroende av dem och vill ju se att det finns en svensk ekologisk odling.

– Morötter och rotsaker köper vi från Tånga gård, vitkål från tre olika odlare. För oss är det värdefullt att vi har odlare vi kan ha bra kontakt med – vi ställer krav på ekologiskt men också på att vi vill ha vissa sorter. Eftersom vi odlar själva vet vi hur det fungerar – vi vet riskerna och att vi måste betala ok. Om priset avgjorde skulle vi importera, säger Tom Olefalk.

– Målet, säger Eva Insulander, är att vara en del i den utveckling som driver ekologisk odling framåt.

Fakta Tistelvind:

Tillverkar opastöriserade, mjölksyrade grönsaker.

Produktion: 350 ton.

Omsättning: 7,3 miljoner.

Antal anställda: Fyra på heltid förutom Tom och Eva. Samt säsongsanställda.

Relaterade artiklar

Till toppen