Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 11 januari 2018

Svag lönsamhet för spannmålsbönder

Köttbönder har haft fina år och mjölkföretagarnas krisläge har vänts till något mycket mer positivt men spannmålsbönderna har en blek tillvaro.

FOTO: Marie Henningsson

I höstas visade Lantbruksbarometern för första gången på tio år ett positivt lönsamhetsindex. Men de olika produktionsgrenarna skiljde sig åt kraftigt.

Grisköttsproducenterna upplever den bästa lönsamheten medan växtodlingsproducenten ligger sämst till.

Vid en jämförelse tre år bakåt har köttproducenternas lönsamhet klättrat uppåt och parkerat på hög nivå. Mjölkproducenterna har efter en riktig dipp åter klättrat upp till anständiga nivåer.

Växtodlare ligger parkerade på en låg jämn nivå.

Svag lönsamhet långsiktigt

Trots ljusglimtar är den långsiktiga lönsamheten för svag, sammanfattar LRF Konsult i rapporten ”Lantbrukets lönsamhet” som utkom i november.

Den lyfter problemet med att livskraftiga företag behövs för att någon ska vilja ta över och kunna leva på och utveckla verksamheten.

Enligt Jordbruksdepartementet i USA förväntas den totala spannmålsproduktionen för 2017/18 bli den näst högsta någonsin efter fjolårets rekordår.

Stor lager och höga skördar

För första gången på fem år väntas konsumtionen överstiga produktionen. Stora lager och höga skördar håller de internationella spannmålspriserna på en relativt dämpad nivå, skriver LRF Konsult i en kommentar.

I Sverige hade vi en torr och kall vår som påverkade avkastningen negativt. Dessutom blev skörden sen och utdragen på grund av ihållande regn från slutet av sommaren.

Besvärliga skördeförhållanden medför kvalitetsproblem och vikande prisbild dämpar intäkterna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen