Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 5 januari 2019

Svårt för många efter pension – ”Måste börja prata om det”

Många lantbrukare får en knaper pension. Ekonomen och lantbrukaren Eva Karin Hempel tycker att lantbrukare måste börja prata om sin pension.

 Eva Karin Hempel, lantbrukare och ekonom från Vellinge.
Eva Karin Hempel, lantbrukare och ekonom från Vellinge. FOTO: Emma Larsson

Agneta Lindström hade lantbruk i Högsäter nära Färgelanda i Dalsland.

När Agnetas man gick bort 1999 bestämde hon sig för att driva gården så länge hon hade lust, vilket blev fram till 60 års ålder. Idag är hon 63.

– Jag hade bara skog och spannmål och inga djur, så det fungerade. Sen sålde jag till en bra köpare.

Agnetas dotter ville inte ta över, vilket på sätt och vis var tur.

– Med pengarna från försäljningen har jag det bra. Utan pengarna från gården, eller om jag haft stora skulder, hade jag legat pyrt till. 12 000 i månaden är inte mycket pengar att leva på.

Något stående sparande har det inte funnits pengar till.

Agneta Lindström vet att många har haft det som hon.

– I många fall har kvinnorna arbetat medan inkomsterna stått på mannen. Så var det för mina föräldrar också.

Land Lantbruk har haft väldigt svårt att få tag på kvinnor som vill berätta om livet som pensionär från lantbruket.

Eva Karin Hempel, lantbrukare i Vellinge, 63 år, född 1955, förstår det.

– De tycker väl att det är pinsamt. Man känner sig dum, att man borde tänkt på detta tidigare. Man tänkte ”äsch det löser sig”. Och sen när det inte gör det, då vill vi inte prata om det. Vem vill skylta med att man har ont om pengar?

Men tigandet gör saken bara värre, tycker Eva Karin Hempel.

– Vi lantbrukare måste komma igång med att prata om pensionen. Och påverka debatten om pensionen. Detta ska inte vara någon mörk hemlighet.

Många äldre kvinnor har tagit hand om barn och jobbat deltid och inte fått ihop mycket pension – en klassisk fattigdomsfälla för många.

– Många säger att de ”hjälpt till”. Men de har ofta jobbat hårt.

Är du dessutom född efter 1953, då pensionssystemet ändrades, kan det vara ännu värre. Det ödet har drabbat Eva Karin Hempel.

– Förr fick man ju pensionspoäng för sina 15 bästa arbetsår. Jag skulle ha fått full pott, trots att jag jobbat en hel del deltid. Men i det nya systemet, som räknas på hela livsinkomsten, blir det inget att skryta med, säger hon.

Det här problemet är välkänt för politikerna men blir ändå ofta en chock för alla de som inser hur lite de får i pension.

Till skillnad från många andra är Eva Karin Hempel ekonom och aktiv inom LRF sedan länge. Hon förstod tidigt vad som var på väg att hända.

– Jag har sparat länge för att kompensera. Och så räknar jag och min man med att jobba vidare efter pension, kanske till 70 eller 75, säger hon.

LÄS MER: Tipset till lantbrukare: ”Planera pensionen i god tid”

Relaterade artiklar

Till toppen