Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 1 oktober 2019

Svenska grismarknaden följer långsamt efter Europa

Grispriserna i Europa fortsätter att stiga och även den svenska marknaden följer långsamt med uppåt. Betalningen som slakterierna rapporterar är den högsta någonsin.

 Efterfrågan på griskött från EU är stor i framför allt Asien. Eftersom antalet grisar har minskat på senare tid leder det till att slakterierna nu får betala mer till uppfödarna.
Efterfrågan på griskött från EU är stor i framför allt Asien. Eftersom antalet grisar har minskat på senare tid leder det till att slakterierna nu får betala mer till uppfödarna. FOTO: Claus Haagensen

När Jordbruksverket i slutet av juni rapporterade 17:67 som slakteriernas genomsnittliga betalning för slaktgris klass E var det den högsta sedan rapporteringen inleddes 2002.

Sverige långt efter Tyskland

Sedan dess har den hunnit stiga ytterligare ett tiotal ören och närmar sig 18-kronorsstrecket. De officiella grundnoteringarna är 15:10 hos HK Scan och 16:35 hos KLS Ugglarps.

Ändå ligger Sverige långt efter de stora europeiska grisländerna där framför allt Tyskland ser en hausse utan motstycke. Priset är uppe i trakten av 20:50 svenska kronor medan det i Danmark ligger runt 18:50. Medelpriset i EU för vecka 34 var 19:35.

Stor efterfrågan i Asien

Förklaringen ligger i den stora efterfrågan från Asien i spåren av den afrikanska svinpestens härjningar kombinerat med att det totala antalet grisar har minskat i flera länder, till följd av fjolårets torra sommar med åtföljande foderbrist.

Under årets första sju månader steg exporten av griskött från EU med över 15 procent. Kina ökade sin import från EU med svindlande 43 procent och köpte drygt 1,1 miljoner ton. Under samma period gick Spanien om Tyskland som största exportör.

Rekordmånga grisar i USA

I USA var antalet grisar i månadsskiftet augusti–september det största någonsin, vilket kan vara en förklaring till att priserna har sjunkit. Det finns dock förhoppningar om lukrativ export framöver, bland annat sedan USA och Japan nyligen undertecknat ett frihandelsavtal som inkluderar lantbruksprodukter.

Det går också starka rykten om att Kina på sikt kommer att tvingas krypa till korset och importera även från USA för att täcka sitt behov, rapporterar grisbevakaren Whole Hog.

Investerar stort i slakt

I Brasilien har slakteriet Aurora investerat över 600 miljoner svenska kronor på att fördubbla sin kapacitet. Från och med oktober kommer Aurora att kunna slakta 10 500 grisar om dagen, motsvarande 221 000 i månaden, och blir därmed landets största slakteri.

Det tyska slakteriet Tönnies planerar att, i partnerskap med kinesiska Dekon, för 500 miljoner euro bygga ett nytt slakteri i Sichuanprovinsen med en kapacitet på 2 miljoner grisar årligen som ska stå klart redan under nästa år.

LÄS MER: Allt färre danska grisar slaktas

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen