Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 10 oktober 2018

Svenska köttbranschen tar sats för export

Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Hongkong – det är marknaderna som har valts ut för export från svenska kött- och charkföretag.

 Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Hongkong – det är marknaderna som har valts ut för export från svenska kött- och charkföretag.
Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Hongkong – det är marknaderna som har valts ut för export från svenska kött- och charkföretag. FOTO: Barbro Baumgartner

Specialist- och medlemsorganisationen Kött- och charkföretagen genomför en satsning på export av förädlat kött och charkuterier i samarbete med halvstatliga Business Sweden. I ett första steg har länderna ovan valts ut för kraftsamlingen.

Stor potential

”Det finns en stor outnyttjad potential på marknader utanför Sverige för våra medlemmar och målet med satsningen är att fler ska våga realisera sina exportidéer”, säger Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen, i ett pressmeddelande.

Inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin har Business Sweden i en analys av exportportpotentialen för svenska livsmedel kommit fram till att just kött tillhör de tolv viktigaste varusegmenten.

Kött- och charkföretagen samlar både små och stora företag med sinsemellan olika inriktning. Bland medlemmarna finns jättar som HK Scan och mindre bolag som Karlgrens slakteri i Gällivare.

Företagen ska informeras

Dessa ska nu få presentationer av förutsättningarna på de utvalda exportmarknaderna och vilka förberedelser som krävs för att expandera med försäljning utomlands.

Regeringen har i år satsat totalt 48 miljoner kronor för att stärka exporten av svensk mat. I fjol lanserades också plattformen Team Sweden Livsmedel.

Livsmedelsföretagens vd, Björn Hellman, förklarade i en intervju i Land Lantbruk nyligen att han bedömer att svensk livsmedelsexport till 2025 kan ha fördubblats till 100 miljarder kronor per år.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen