Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 23 november 2018

Torkan får Lantmännen att förlänga låg ränta

I extremtorkans spår behåller Lantmännen den sänkta räntan på finansieringstjänsten som kom i augusti.

 Den första juni i år hade lantbrukare förbundit sig att sälja 1,3 miljoner ton spannmål till Lantmännen i fastpris- och poolavtal.
Den första juni i år hade lantbrukare förbundit sig att sälja 1,3 miljoner ton spannmål till Lantmännen i fastpris- och poolavtal. FOTO: Kalle Wilhelmsson

Den lägre räntan gäller nu ett år till, till oktober nästa år – dock med förbehåll att räntan kan ändras i takt med marknadsräntan.

– Vi är väl medvetna om värmen och torkans effekter, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.

Kritik mot den hårda linjen

Många har kritiserat Lantmännens hårda linje när det gäller spannmålsavtalen, att företaget inte har släppt på kraven på kontraktsuppfyllnad. Men Lantmännen menar att de stöttar på andra sätt.

Lantmännen erbjuder också kredit fram till 30 september 2019 för återköpskostnaden på icke uppfyllda termins- och poolavtal, med samma ränta som på spannmålsförskott, 1,7 procent, det skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

Sveriges lantbrukare har inte kunnat leverera en stor del av de den mängd spannmål kontrakten med Lantmännen kräver, och har gjort förluster på mångmiljonbelopp.

Skörden slog fel

Den första juni i år hade lantbrukare förbundit sig att sälja 1,3 miljoner ton spannmål till Lantmännen i fastpris- och poolavtal.

Men skörden slog helt fel. Av 1,3 miljoner ton spannmål har lantbrukarna inte kunnat leverera 480 000 ton – och enligt kontrakten måste lantbrukarna ersätta hälften av den uteblivna leveransen – 240 000 ton.

Bönderna måste ersätt genom att betala mellanskillnaden mellan det avtalade priset och marknadspriset vid återköp eller sista leveransdag.

LÄS MER: Lantmännen går in med kraftfullt krispaketLÄS MER: LRF Premium – Stor andel av spannmålsavtalen kan inte levereras

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen