Torkan sänker svenskt lantbruk
Sommarens torra och varma väder får mycket allvarliga följder för lantbrukets lönsamhet. Det visar en färsk rapport från LRF Konsult.
Spannmålsskördarna beräknas vara 30-70 procent lägre än normalt och grovfoderbristen är stor. Lantbruksföretag med nötkreatur och lamm minskar sina besättningar, vilket leder till långa slaktköer.
”Ekonomiska läget mycket bekymmersamt”
De dåliga skördarna medför att Sverige övergår från att exportera spannmål till att bli beroende av import.
– Det ekonomiska läget är mycket bekymmersamt med fleråriga effekter för många av företagarna. Det gäller lantbrukets samtliga produktionsinriktningar, säger Jimmy Larsson, segmentschef Skog och Lantbruk på LRF Konsult.
Lönsamhetsprognosen för svenskt lantbruk är den sämsta på drygt tio år även om enskilda produktionsinriktningar haft värre år under den perioden.
Ökade produktionskostnader 2018
Det är också stora variationer mellan företag och i olika delar av landet om hur torkan har påverkat lantbruksföretagarna.
Beräkningarna visar på ökade produktionskostnader för 2018 jämfört med 2017 som för spannmål motsvarar 80 öre per kg och i mjölkproduktionen är det ökade produktionskostnader på 50-60 öre per kg mjölk.
Torkan medför även ökade produktionskostnader 2019 ”som i dagsläget är för tidiga att kvantifiera”.
Det innebär att företagarna måste arbeta hårt med intäkter och kostnader.
– Som lantbrukare gäller det att få koll på sitt nuläge och ta fram en handlingsplan med åtgärder för hur man ska agera för att kunna fortsätta sitt företagande, säger Stefan Nypelius Affärsrådgivare LRF Konsult.
Drastiska försämringar för grisköttsföretag
Han uppmanar alla lantbrukare att ha en kontinuerlig dialog med samarbetspartners som foderleverantörer, slakterier och finansiärer för att hålla verksamheten rullande och klara likviditeten.
Det finns även framtagna jordbruksstöd, bland annat har Jordbruksverket subventionerat ekonomisk rådgivning kraftigt.
För växtodlingsföretaget och grisköttsföretaget blir försämringarna drastiska och det så kallade nyckeltalet sjunker till 6 och 8 procent från 2017 års värden på 20 och 16 procent.
I mjölkföretaget sjunker nyckeltalet till sämre värden än under senaste mjölkkrisåren.
LÄS MER: Tuffa sommaren har gjort svenskar mer positiva till bönder
FAKTA: Om rapporten
Rapporten Lantbrukets Lönsamhet görs halvårsvis och baseras på verkliga företags resultat som följs för driftsinriktningarna inom växtodling, griskött, mjölk och nötkött. Resultaten redovisas som värden på svenska medelgårdar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.