Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 2 juni 2018

Treårsplan väntar för LRF Konsult

SKARA.

LRF Konsults nya huvudägare Altor ska tillsammans med ledningen inom kort presentera en gemensam treårsplan för företaget. Det berättar företrädarna Petter Samlin och David Persson under ett av flera kontorsbesök i landet.

 LÄR SIG BOLAGET. Petter Samlin och David Persson från LRF Konsults nya huvudägare Altor samtalar med regionchef Jonas Rosén under ett besök på Skarakontoret.
LÄR SIG BOLAGET. Petter Samlin och David Persson från LRF Konsults nya huvudägare Altor samtalar med regionchef Jonas Rosén under ett besök på Skarakontoret. FOTO: Göran Berglund

Skara har liksom Visby stått på turnéschemat för Petter Samlin och David Persson medan nyvalde styrelseordföranden Klas Johansson besökte Malmö. Samtliga tre ingår i den projektgrupp i Altor som ska ägna sig åt LRF Konsult. Med sig på kontorsbesöken har de VD Katarina Klingspor.

– Vi har rutin från andra bolag som varit i samma fas. Det är spännande att möta medarbetarna och höra hur de jobbar. Många av de bästa idéerna finns ute i bolaget, det gäller att fånga upp dem, säger David Persson.

Vad händer den närmaste tiden?

– Tillsammans med ledningen ska vi arbeta fram en treårsplan. Att åka runt och besöka alla regioner, träffa enhetschefer och många kontorschefer lär oss att förstå bolaget. Det är fantastiskt att se deras engagemang för sina kunder, menar Petter Samlin.

Vad hade hänt med LRF Konsult utan en ny extern ägare?

– Vi har lyckats upprätthålla en god avkastning men haft en nolltillväxt de senaste fem åren vilket innebär att vår marknadsandel har krympt. Tillväxt är absolut nödvändig, inte minst för att kunna behålla nyckelmedarbetare, säger Katarina Klingspor.

FAKTA: Klas Johansson ny ordförande

– Altor Equity Partners AB övertog den 16 maj huvudägandet i LRF Konsult och äger 75 procent av bolaget. Köpeskillingen är hemlig.

– Ny ordförande i LRF Konsults styrelse är Klas Johansson, partner i Altor. Övriga ledamöter är Petter Samlin, Altor, Nils-Olof Ekholm, LRF Försäkring, och Anders Källström, LRF.

– Styrelsen kommer att utökas med i första hand oberoende medlemmar med olika specialkompetenser.

Hur är expansionen tänkt att gå till?

– Huvudfokus är att ta in nya kunder och erbjuda de befintliga hela paletten. Sedan kan vi göra kompletterande förvärv i form av små redovisningsfirmor där ägaren kanske står inför ett generationsskifte vill hitta någon som tar hand om deras kunder och personal, säger Petter Samlin.

Letar ni efter förvärv utomlands?

– Vi har inga planer på det även om det inte finns något som hindrar det. Ju mer man investerar i teknik, desto viktigare blir det att slå ut kostnaden på så många kunder som möjligt, fortsätter Petter Samlin.

När blir det ett namnbyte och vad kommer LRF Konsult att heta i framtiden?

– Det finns en bortre gräns på 18 månader när namnbytet ska vara gjort. Mer än så kan vi inte berätta i dag, säger Petter Samlin.

– I tätorter behövs ett varumärke som en större kundbas kan identifiera sig med. Vi får hitta ett namn som tar till vara på kopplingen till gröna näringar men adderar något för övriga, menar Katarina Klingspor.

 LÄR SIG BOLAGET. David Persson och Petter Samlin från LRF Konsults nya huvudägare Altor tillsammans med VD Katarina Klingspor under ett besök på Skarakontoret.
LÄR SIG BOLAGET. David Persson och Petter Samlin från LRF Konsults nya huvudägare Altor tillsammans med VD Katarina Klingspor under ett besök på Skarakontoret. FOTO: Göran Berglund

Hur ser tidsramen ut för Altors engagemang i LRF Konsult?

– För att vara i riskkapitalbranschen har vi långa tidshorisonter. Jag skulle säga att vår snittinvesteringstid ligger på sju–åtta år men vi kan också äga bolag i 15 år och mer. Jag jobbade själv med Dustin i tio år och Wrist Ship Supply, ett annat bolag jag arbetar med, har vi ägt sedan 2007 säger Petter Samlin.

Skiljer sig LRF Konsult från andra bolag som Altor äger?

– Alla äganden är unika och man måste ha stor respekt för kultur, historia, produkt och människorna. Tittar man på branschen har de största bolagen 20 procent av marknaden, resten är små spelare vilket är ovanligt, konstaterar Petter Samlin.

Branschen sticker alltså ut?

– Av dem jag tittat på, absolut. Det är lättare att skapa mervärde om du har mer att erbjuda och vi tror att antalet småbolag i branschen kommer att minska i framtiden, säger Petter Samlin.

Vilka förändringar måste LRF Konsult göra?

– Ekonomidelen genomgår en kraftig digitalisering och måste bli snabbare, bättre och billigare. Samtidigt ökar komplexiteten kring skatte- och affärsrådgivning, mäkleri och juridik. Där måste vi snäppa upp, säger Katarina Klingspor.

FAKTA: Först med svenskbaserad fond

– Altor Equity Partners AB är ett riskkapitalbolag med cirka 60 anställda och kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och St. Helier. Det grundades 2003 av Harald Mix och har ett aktiekapital på 6,2 miljarder euro.

– De tre första av Altors fyra fonder är placerade på Jersey och den fjärde fonden placerades i Sverige i början av juli 2014. Det gjorde Altor till det första större riskkapitalbolaget med en svenskbaserad fond.

– Bland de cirka 30 bolag som ägs helt eller delvis av Altor finns Carnegie Investment Bank, CTEK, O’Learys, Transcom och Ålö.

KÄLLOR: WIKIPEDIA, ALTOR

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen