Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 20 juni 2018

Tullar på jordbruksprodukter från USA införs på fredag

På fredag kommer EU-kommissionen att införa strafftullar på importvaror från USA, som omfattar ett antal jordbruksprodukter.

FOTO: IBL

Under onsdagen beslutade EU-kommissionen att införa strafftullar till ett värde av 2,8 miljarder, från och med den 22 juni.

Svar på USA:s protektionism

Tullarna är ett svar på de amerikanska strafftullarna på stål- och aluminiumprodukter och konsekvenserna för europeiska företag till ett värde av 6,4 miljarder euro.

Ytterligare tullar kan införas senare. Såväl stål- och aluminiumprodukter som jordbruksprodukter finns på listan. EU betonar att tullarna är ett svar på USA:s och Donald Trumps protektionistiska handelspolitik.

– Vi ville inte hamna i den här situationen. Men USA:s unilaterala och oberättigade beslut om att införa stål- och aluminiumtullar för EU betyder att vi inte har något val, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (S) i ett pressmeddelande.

Tullarna kan tas bort

Klart är att bland annat majs, frukostflingor, juice, jeans och bourbon påverkas. Om USA väljer att ta bort nuvarande strafftullar på stål och aluminium, kommer även EU-tullarna att tas bort.

Här är listan över USA-produkter som omfattas EU-tullarna, som träder i kraft på fredag.LÄS OCKSÅ: Mexiko kontrar med fläsktullar mot USABjörn Folkesson: ”Kina slår mot amerikanska stolta majs- och sojabönder”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen