Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 13 maj 2019

Utbildningen för bönder fortsätter

LRF och de övriga parterna bakom den nya utbildningen har kommit överens om en fortsättning under de kommande tre åren. Detta förutsatt att antalet sökande är tillräckligt.

 Susanne Lundgren, ansvarig företagande vid LRF.
Susanne Lundgren, ansvarig företagande vid LRF. FOTO: Johan Sedenius

– Världen är mer komplex i dag och kräver oerhört mycket mer av företagare oavsett i vilken bransch man verkar. Vi har globalisering, digitalisering och i vårt fall nya konsumenttrender som man måste förhålla sig till, säger Susanne Lundgren, ansvarig företagande vid LRF, om bakgrunden till det exekutiva managementprogrammet.

– Det handlar också om stora finansiella insatser och att ha på fötterna för att kunna låna till investeringar. Bankerna har höga krav.

Ledarskap viktigt

Hon pekar på vikten av att en lantbrukare kan se sitt företag i ett strategiskt helhetsperspektiv, det är vanligt att vara starkt inriktad på själva produktionen. Till det kommer ledarskapet, ju större företag desto fler anställda.

– Många av dem som nu har gått utbildningen poängterade att de nu så mycket bättre förstår hur mycket man faktiskt behöver reflektera över just ledarskapet.

Fakta: Managementprogrammet för de gröna näringarna

Initiativet till utbildningen har tagits av LRF, Lantmännen, Länsförsäkringar och Gröna Arbetsgivare. Till den första utbildningsomgången investerade de sammanlagt omkring 1 miljon kronor.

Utbildningen genomförs av Handelshögskolan i Stockholm. Platsen är konferensanläggningen Sånga-Säby på Färingsö utanför Stockholm.

Den första kullen lantbrukare om 24 personer påbörjade utbildningen hösten 2018 och examinerades i mars i år. De är företagare inom bland annat kyckling, nöt, mjölk, växtodling och energi med verksamheter från Trelleborg till Skellefteå.

Snittåldern bland de 18 männen och sex kvinnorna var 40 år.

Årets start för programmet är i november. Priset exklusive moms för LRF-medlemmar är 58 000 kronor. Övriga betalar 78 000 kronor.

Det ställs inga krav på tidigare högre utbildning. För att bli antagen måste man dock vara företagare i det gröna näringslivet och vilja utveckla sig själv och företaget.

Analys för att hävda sig

Susanne Lundgren återkommer flera gånger till att företagare inte måste ta gigantiska kliv på alla områden men framhåller att utvecklingen av både teknik och marknad ställer krav på att fundera kring sådant som innovation och finansiell analys för att kunna hävda sig i konkurrensen.

– Jag har som något av en käpphäst att företagarna i det gröna näringslivet inte ska hamna i underläge, utan att de ska förstå och verkligen ta vara på sin stora betydelse i värdekedjan.

Inga akademiska krav

För att bli antagen till managementprogrammet ställs inga formella krav på tidigare akademiska meriter. Det var också ett av skälen till valet av Handelshögskolan som partner.

– Handelshögskolan har, vilket alla kanske inte vet, vana vid att utbilda de som inte har en akademisk examen i sådana här ämnen. De har tidigare bland annat tagit sig an Icahandlare och elektriker. Vi vill erbjuda den bästa utbildning inom management som går att hitta i Sverige och då är det Handels som gäller.

 Mats Urde, forskare och docent i varumärkesstrategi.
Mats Urde, forskare och docent i varumärkesstrategi. FOTO: Lunds universitet

”Berättelsen är viktig”

Mats Urde är docent i varumärkesstrategi och var en av föreläsarna. Han lovordar deltagarna för deras breda kompetens som företagare och pekar på vikten av att svenska lantbrukare kan öka intresset för det som produceras på gårdarna.

– Lyckas man positionera sina produkter i marknaden med ett varumärke som står för något kan man få lojala kunder, man bygger ett värde i sitt namn och man kan ta ut ett högre pris i förhållande till en högre kvalitet. Berättelsen som följer med produkterna är otroligt viktig, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen