Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 15 mars 2018

"Vi gör allt för att korna ska trivas"

Torekov

Ett ständigt fokus på djurhälsa ger resultat för Stefans Lantbruk, gårdens ekomjölkbesättning hamnar ofta på topplistan för högst avkastning.

 Stefans Lantbruk levererar cirka 5000 till 6000 liter mjölk per dag.
Stefans Lantbruk levererar cirka 5000 till 6000 liter mjölk per dag. FOTO: Jonatan Jacobson

Klockan är ett på dagen och snart är det dags för Stefans Lantbruks holsteinkor att mjölkas en andra gång. Tamás Bucsi visar runt på gården som ligger i närheten av Torekov på Bjärehalvön. Han kommer ursprungligen från Ungern där han utbildade sig till husdjursagronom.

Flyttade till Sverige

På grund av arbetsbrist flyttade Tamás Bucsi till Sverige och började 2008 jobba som djurskötare på Stefans lantbruk, 2015 blev han ladugårdsförman.

– I Ungern är det inte så vanligt med naturbete och mjölkbesättningarna är mycket större, ofta handlar det om 300 till 800 kor. Jag trivs mycket bra med arbetet här. I år blir det tioårsjubileum på gården för mig, berättar han.

”Vi har duktiga anställda”

Maurits Carlsson och hans fru Anna Carlsson är sedan 2010 nionde generationens ägare av släktgården. De tog över Stefans Lantbruk 2010 och året därpå ställde de om till Kravproduktion. 2015 knep gården förstaplatsen på tidningen Husdjurs lista över Sveriges högst avkastande ekologiska mjölkbesättningar, förra året blev det en andraplats på samma lista.

– Vi har duktiga anställda, duktiga rådgivare och framförallt duktiga kor. Samarbetet fungerar helt enkelt väldigt bra, förklarar Maurits Carlsson.

Agerar snabbt

Av besättningens 95 årskor är 75 till 88 mjölkande och årsgenomsnittet per ko brukar ligga på runt 12 400 kilo mjölk.

– Vi försöker göra allt för att korna ska trivas. De får foder från våra egna odlingar och har gott om plats så de inte behöver bråka om maten. Det är också viktigt att titta till djuren hela tiden och agera snabbt om något verkar fel, säger Tamás Bucsi.

Mindre penicillin

För några år sedan anslöt sig Stefans Lantbruk till programmet Villkorad läkemedelsbehandling (Vila). Det betyder att utbildade lantbrukare får ha läkemedel hemma och tillåts inleda behandling mot exempelvis mastit eller klövspaltsinflammation. När det gäller klövproblem försöker Tamás Bucsi i första hand behandla med salicylsyra, något som ofta lyckas.

– Tidigare blev drygt 60 procent av alla djur behandlade med penicillin, efter att vi gick med i ViLA är den siffran istället nere på runt tre procent, säger Tamás Bucsi.

Sparar pengar

Enligt hans beräkningar sparar gården därför mellan 40 000 till 50 000 kronor per år i veterinärkostnader. Varje gång ett djur i en ekobesättning får penicillinbehandling måste mjölken också kasseras under 18 dagar.

– Högproduktiva kor brukar vara extra känsliga för sjukdomar. Det kan handla om 55 liter mjölk per ko och dag som går förlorad så det blir också mycket pengar, säger Tamás Bucsi.

Mjölkningen är snart avklarad och det har blivit dags att lämna gården som ligger vackert i ett kustnära, böljande landskap.

– Ja det är fint häromkring, kanske är det också en anledning till att korna ger så mycket mjölk, säger Tamás Bucsi och skrattar.

Stefans Lantbruk

Företagsform: Enskild firma

Omsättning: Cirka sex miljoner kronor

Antal anställda: Fyra personer

Produktion per ko och år: 12 400 ECM producerad mjölk, 11 900 ECM levererad mjölk till Skånemejerier.

Areal: 110 hektar naturbete, vall- och spannmålsodling.

Namnet kommer från Stefan och Anna Carlsson, en tidigare generation på gården.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen