En krona från Jordbruksverket: ”Fullkomligt löjligt”

"Du får 1 kronor i återbetalning från krisreserven 2017". Så stod det i brevet från Jordbruksverket som damp ner i Gert Arne Gunnarssons brevlåda. – Jag undrade vad de sysslar med, har de inte annat att göra än att administrera sådant här? säger han.

1 krona betalas tillbaka från krisreserven, enligt ett brev från Jordbruksverket.
1 krona betalas tillbaka från krisreserven, enligt ett brev från Jordbruksverket. FOTO: GERT ARNE GUNNARSSON

Gert Arne Gunnarsson är tidigare mjölkproducent men sålde gården för ett par år sedan. Återbetalningen från krisreserven gäller EU-stöd som söktes år 2017.

– Jag är ju berättigad till pengarna men det är ju en fullkomligt löjlig summa. Frågan är, behöver man skatta för dem?

Bilden på brevet har delats i Facebookgruppen Lantbrukaren och fått mycket respons. Flera har kommenterat att de ska få liknande summor återbetalade.

Jordbruksverket: ”Absurd situation”

Patrik Alenfelt, chef på Jordbruksverkets sektion för jordbrukarstöd, håller med om att det blir en absurd situation.

– Man önskar att det skulle finnas en lägre gräns för vilka summor som ska betalas ut men vi kan inte ändra hur krisreserven är konstruerad.

– En fullkomligt löjlig summa, säger Gert Arne Gunnarsson.
– En fullkomligt löjlig summa, säger Gert Arne Gunnarsson. FOTO: PRIVAT

Många som delar på krisreserven

Han förklarar att EUs jordbrukspolitik avsätter en viss summa av lantbrukarnas stödmedel för att kunna hantera oförutsedda händelser, till exempel förra årets torka. Efter en viss tid ser de över hur mycket av reserven som behöver hanteras i form av krisåtgärder och betalar ut de pengar som inte använts.

– Eftersom summan ska delas på många lantbrukare kan det bli knasigt med småpengar för vissa.

Automatiskt system

– Hanteringen av dessa ärenden är helautomatisk så det är ingen som sitter och tar fram dessa småbelopp. Däremot är ju portot dyrare. Det blir absurt.

Kan systemet komma att ändras framöver?

– Det har sett ut såhär ett antal år och kommer fortsätta göra det till åtminstone 2022. Men vi är på väg mot en ny jordbrukspolitik och där pratar man om krishantering på ett annat sätt. Då kan det hända att det ändrar sig, men hur vet vi inte.