Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 september 2013

Frälsebönderna och greven lyfts fram i dokumentär

Det finns fortfarande fideikommiss kvar i Sverige. Och med dem en hel del arrendebönder. I en ny dokumentär uppmärksammas några av dem.

På fideikommisset Trolle Ljungby i Kristianstad bor greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister tillsammans med grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister. Men de är inte ensamma. På fideikommisset finns även ett 25-tal arrendebönder. Några av dem är Per-Axel Ohlsson och hans brorson Nils-Åke Ohlsson. Det är de som står i fokus i dokumentärfilmen Greven och frälsebönderna av Per Anders Rudelius.

För arrendebönderna, som i generationer har brukat marken, har en önskan om att få köpa loss mark och sina hus. En annan önskan är att inte få arrendet höjt. Något som greven kämpar för.

– Han har inte satsat en krona på 36 år under samma tid har vi betalat 4,2 miljoner i arrende. Och han är inte nöjd, säger bönderna om greven i filmen.

Även LRF kritiseras. En annan av bönderna som kämpade länge för att få köpa loss sitt hus och en bit mark är Rune. Det tog lång tid och när en uppgörelse var nära var dåvarande förbundsordföranden för LRF, Bo Dockered, nere och jagade på fideikommisset. Efter det blev friköpsuppgörelsen uppskjuten.

– De ska ju företräda lantbrukare men i själva verket företräder de 1700-talsägande, säger Rune i filmen.

När Bo Dockered bemöter kritiken i dokumentären tillbakavisar han påståendet.

– Jag hade representationsjakt på Trolle Ljungby men det betalade vi för. Jag sa att äganderättsprincipen var det viktiga, det måste det vara för en organisation som LRF, säger han.

Greve Trolle-Wachtmeister vill i filmen inte kommentera kritiken mot honom.

Dokumentärfilmen Greven och frälsebönderna visas i SVT klockan 20.00 i kväll.

Fakta: Fideikommiss

  • Fideikommiss innebär att en egendom inte kan säljas utan ärvs obruten till äldsta sonen i familjen. 
  • De flesta fideikommiss instiftades på 1700-talet och innebär att innehavaren av fideikommisset, fideikommissarien, får disponera avkastningen men måste ha tillåtelse av Fideikommissnämnden för att förfoga över kapitalet.
  • 1963 beslutade riksdagen att fideikommiss skulle avvecklas men sedan dess har flera fått dispens från ägandeformen.


 

Relaterade artiklar

Till toppen