Eskil Erlandsson lämnar riksdagen omedelbart

Centerpartiets Eskil Erlandsson lämnar riksdagen med omedelbar verkan. Den tidigare landsbygdministern anklagas för "olämpligt uppträdande" och för att ha tafsat på kvinnliga moderata riksdagsledamöter, skriver Expressen.

FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

"Eskil har på uppmaning av mig valt att lämna sin riksdagsplats. Anledningen är att det framkommit uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt", säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar till TT.

Eskil Erlandsson har utretts internt och partiledningen ska ha tagit anklagelserna mot honom på stort allvar. Enligt Expressen handlar det om tre händelser, två 2018 och en 2016.

Vill inte intervjuas

Anders W Jonsson vill inte ställa upp på en muntlig intervju och inte heller partiets presstjänst vill kommentera händelsen med hänsyn till Eskil Erlandssons familj.

"Ingen ska behöva känna sig utsatt och jag tar dessa uppgifter på största allvar. Därför har jag uppmanat honom att kliva av sin riksdagsplats, vilket han nu valt att göra", skriver Anders W Jonsson vidare.

M har kontaktat C

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i rikdagen, säger till Aftonbladet att man varit i kontakt med C angående Erlandsson.

– Jag kan bekräfta att riksdagsledamöter hos oss informerat om att Eskil Erlandsson agerat på ett oacceptabelt sätt. Vi har haft kontakt med Centerpartiet under en tid och krävt att de vidtog åtgärder. I övrigt har vi inga kommentarer, säger han till tidningen.

Tidigare på torsdagen petades Eskil Erlandsson som Centerpartiets talesperson i landsbygdsfrågor. Han har suttit i riksdagen sedan 1994 och utsågs efter valet 2006 till jordbruksminister. I januari 2011 inrättades det nya landsbygdsdepartementet och han fick i stället titeln landsbygdsminister.

TT har sökt Eskil Erlandsson.