EU-kritik mot polska myndigheter efter köttskandal

Polska myndigheter får skarp kritik för att ha missat varningssignaler om det som i vintras eskalerade i en köttskandal.

I vinterns polska köttskandal såldes kött från sjuka djur vidare, bland annat till Sverige.
I vinterns polska köttskandal såldes kött från sjuka djur vidare, bland annat till Sverige. FOTO: MOSTPHOTOS

I vintras avslöjade en journalist från det undersökande programmet Superwizjer missförhållanden vid ett polskt slakteri. Bland annat såldes kött från svårt sjuka djur som tjänligt som människoföda.

Myndigheter missat

Nu har EU i en rapport riktat kritik mot polska myndigheter. I rapporten konstateras att myndigheterna missat att beakta information om den uppenbart ljusskygga verksamhet där sjuka djur slaktades och såldes vidare.

Myndigheter borde ha reagerat

I rapporten pekas på punkt efter punkt på de misstag som gjordes och som till slut ledde till att köttskandalen uppdagades. Bland annat borde myndigheterna ha reagerat på att liknande incidenter har rapporterats av såväl media som polis och "visselblåsare".

Tittat bort

Trots att det öppet annonserats om ett tvivelaktigt utbud av kött har man i stället för att använda sig av tillgänglig information valt att inte vidta åtgärder.

Allvarliga brister vid slakterier

Granskningen fann också en rad allvarliga brister när det gäller kontrollerna på slakteriet och spårbarhet på varifrån köttet kom, inklusive driften av djurdatabasen.

När inslaget om det aktuella slakteriet publicerades på polsk TV togs beslutet att stänga slakteriet och att kalla tillbaka kött som sålts till ett antal europeiska länder, bland annat Sverige.

Anställt fler inspektörer

Polska myndigheter har meddelat att man efter köttskandalen anställt fler inspektörer vid slakterierna och installerat övervakning.

LÄS MER: Polskt kött från sjuka kor sålt till Sverige