EU satsar miljoner på vaxprojektet

Snytbaggens framfart bland dyra barrplantor har fått EU att storsatsa på utveckling av ett miljövänligt vaxskydd. Nära 25 miljoner kronor satsas under tre år.

Initiativtagare till projektet ”WeevilSTOP” är företaget Norsk Wax AS i norska Larvik som arbetat med vaxskydd för vinrankor och skogsplantor sedan 1990-talet. Tillsamman med flera forskningsinstitutioner och företag i Europa, bland annat Mellanskog och Bergvik i Sverige, har man nu lyckats övertyga EU om att göra en storsatsning på ett område som kostar europeiska skogsbruket hundratals miljoner varje år.

– Vi har långa och goda erfarenheter av skyddet som vi kallar Bugstop. I takt med att insekticiderna stoppas behövs det ett miljövänligare skydd. Med teknikernas och forskarnas hjälp vill vi utveckla en maskin som på ett rationellt sätt applicerar vaxet på plantorna, förklarar Jarl Markus Pettersen, VD i Norsk Wax.

Forskningsprojektet ska i första hand ske i tre led:

    undefined

– När sedan teknikerna hittat en lösning så kommer vi att få chansen att studera hur skyddet fungerar i fält. Det blir den slutgiltiga delen i hela projektet, säger Göran Nordlander på SLU, som leder den svenska delen av forskningsprojektet.

Han tror att forskningspengarna kommer att ge en hel del ny kunskap kring snytbaggeproblemet.

– Det är också intressant att delta i ett sådant här praktiskt projekt. EUs-utvecklingsstöd är i första hand till för företaget, vaxtillverkaren, men har potential att hjälpa skogsägarna med säkrare metoder, säger Göran Nordlander.

Enligt Norsk Wax är deras vaxskydd redan i dag använt av flera plantskolor och marknaden växer i takt med att insektsgifterna fasas ut.

Insektsgifter dominerar fortfarande som skydd på skogsplantor. Bland nya miljövänligare skydd är Conniflex, ett beläggningsskydd med sand, det idag mest etablerade skyddet på marknaden och det används av Svenska Skogsplantor. Vax växer som skydd och används av bland annat Bergvik, Holmen och Södra. Dessutom finns ett par mekaniska plast- eller pappersskydd.