Experten: Så skyddar du dig mot bedragare när du köper begagnade maskiner

Bedrägerierna med lantbruksmaskiner är få men klart kännbara för dem som drabbas. Rådet är att vara försiktig med att betala handpenning innan du sett traktorn eller hjullastaren som annonseras ut till vrakpris.

Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket.
Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket. FOTO: BLOCKET

Annonssajten Blocket brukar ha cirka 100 000 annonser för lantbruksmaskiner per år och just nu ligger närmare 9 000 annonser ute. Trots det stora antalet affärer genomförs bara en handfull bedrägerier med lantbruksmaskiner varje år, enligt Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket.

– När det gäller lantbrukssegmentet finns en kultur av att göra ganska stora överföringar eftersom man litar på varandra. Ringer du säljaren märks det ganska snabbt om de vet vad de pratar om. Då känner köparen sig trygg och oftast är det heller inga problem, säger han.

Ha inte för bråttom

Enligt Daniel Mars är det ändå alltid säkrast att vänta med att föra över pengar tills du själv hunnit åka och titta på objektet. Grundtipset för en säkrare affär är att inte ha för bråttom.

– Är säljaren så angelägen att göra affären så snabbt att du måste åka 30 mil på en dag är det kanske lika bra att släppa den helt, säger han.

LÄS MER: Storbedragare lurade lantbrukare på Blocket - så åkte han fast