Extremt sällsynt värmerekord i maj

Värmen under maj sprängde flera rekord i Sverige. Sannolikheten att det blir samma värme kommande år ligger på miljondelar, enligt SMHI.

FOTO: IBL

Värmen i maj satte flera rekord i Sverige. Temperaturförändringarna i Stockholmstrakten, med en medeltemperatur på 16,1 grader, var exceptionella och så sällsynta att de bara inträffar tre gånger på en miljon år. Det fastslår SMHI, som har analyserat klimatdata över lång tid.

– Det är inte ovanligt att man har ett par dagar som är sommarvarma, men nu hade vi nästan en hel månad som var så här varm. Maj kändes mer som juli, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI, till SVT Nyheter Inrikes.

Maj var varmare än normalt i nästan hela Sverige, med flera rekord registerade. Bara längst ned i söder och längst upp i norr slogs inga rekord.

Mätningar från 1756

I Stockholm finns mätningar från 1756 att anlysera bakåt i tiden. Där låg medeltemperaturen för maj 2,2 grader över det tidigare rekordet på 13,9 grader, från 1993. Sannolikhet för en så hög temperatur en månad är i det närmaste mikroskopisk.

– Den är väldigt liten. Det är en eller ett par på miljonen, säger Gustav Strandberg till SVT Nyheter Inrikes.

Enligt honom kan det dröja flera hundra år eller tusentals år innan maj präglas av liknande rekordvärme. Norrköping hade 16,1 grader i medeltemperatur under maj, 2,5 grader över det tidigare rekordet från 1992. I Göteborg noterades hela 17,6 grader.

Liten sannolikhet

Sannolikheten för en rekordvarm maj nästa år är alltså mycket liten, men en långsam ökning av temperaturen lär det bli på grund av klimatförändringarna.

– Vi lever i ett annat klimat i dag som är varmare, så sannolikheten för extremer ökar med uppvärmningen. Men vi kan inte göra en sådan analys för framtiden. Men en sådan maj som vi hade i år var väldigt extrem och den kommer alltid att vara extrem, säger Gustav Strandberg, till SVT Nyheter Inrikes.

LÄS OCKSÅ: Politiska beslut oroar lantbruksföretagare