Färre maskiner stals under 2017

Under fjolåret blev 321 maskiner stulna, en minskning med knappt två procent jämfört med 2016, visar statistik från Larmtjänst.

FOTO: MOSTPHOTOS

Det innebär antalet stulna maskiner minskat från 329 stycken år 2015, till 327 år 2016 och alltså 321 stulna maskiner i 2017. Statistiken innefattar större arbets- och entreprenadmaskiner, exempelvis hjullastare, grävmaskiner och traktorer.

Färre återfunna

Däremot återfanns endast 82 maskiner, vilket är avsevärt färre än de 115 som hittades 2016. En förklaring till att färre maskiner blivit återfunna är att allt fler av de stulna maskinerna lämnar Sverige.

I december skrev Land Lantbruk om ett sällsynt fall, där Axima i Vetlanda blev av med två traktorer, där den ena, i prisklassen 700 000 kronor, tack vare GPS-spårning och en anställd med språkkunskaper kunde hittas och återbördas från Litauen.

Minskning i söder

Stockholms län hade 71 stölder och därefter kommer Västra Götaland med 31 och Skåne med 26. Men de två senare har en minskning av stölderna.

– Det beror på att polisen haft riktade insatser under året och att medvetenheten bland allmänheten kring att skydda sig har ökat, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst, i ett pressmeddelande

Volvo toppar statistiken över stulna märken, med John Deere som tvåa. John Deere är däremot det mest stölddrabbade traktormärket.

Rapporten finns nedladdningsbar HÄR.

LÄS OCKSÅ: Lastbilsstölderna ökar

Statistik från BRÅ över lantbruksbrott