Fäste med grip minimerar skaderisken vid vindfällebearbetning

Bergiga Bohuslän är en utmaning när skogsägaren ska ta rätt på vindfällen. Efter att ha använt sig av vinschar och lunningsbalkar bak på traktorn i många år tog Björn Cagner från Hamburgsund saken i egna händer och uppfann ett fäste där han kan hänga timmervagnens grip. Nu tävlar han i Teknikutmaningen med uppfinningen.

Med sin uppfinning kan Björn Cagner backa intill och frakta ut utan att behöva använda sig av lunningsbalk och kedjor där det är svårt att ta sig fram med skogsvagnen.
Med sin uppfinning kan Björn Cagner backa intill och frakta ut utan att behöva använda sig av lunningsbalk och kedjor där det är svårt att ta sig fram med skogsvagnen. FOTO: MARI NÄLSÉN

Bak på en BM modell äldre visar Björn Cagner upp hur uppfinningen fungerar. Han har med järnprofil tillverkat ett fäste till trepunkten på traktorn i vilket han kan fästa timmervagnens grip vars hydraulkolv är ansluten till traktorns system via snabbfästen.

I den bohusländska terrängen är det bergigt och trångt men trots det har Björna Cagner alltid satt en ära i och haft ett intresse av att sköta den egna skogen på 15 hektar på egen hand. Men just att ta hand om vindfällen var inte favoritsysselsättningen. Han använde sig av både vajerkran och lunningsbalk.

– Att hålla på med vajerkranen är farligt och det kan det vara med lunningsbalken också när man ska backa intill en rotvälta och inte vet om den ligger i spänn, säger han.

Vill förbättra arbetsmiljön

Just arbetsmiljö ligger Björn Cagner varmt om hjärtat och därför började han fundera på hur han kunde förbättra sin egen arbetsmiljö och slippa vara bekymrad för säkerheten.

Eftersom han drivit mekanisk verkstad i hela sitt yrkesliv och gärna uppfinner saker som kan underlätta började han fundera på en lösning och för sex år sedan kom den första prototypen till. Sedan dess har han inte använt något annat.

Vindfällen kan hållas fast när rotstocken kapas loss
Vindfällen kan hållas fast när rotstocken kapas loss FOTO: MARI NÄLSÉN

Förutom att uppfinningen gör att Björn Cagner sköter utforslingen av virke utan att behöva gå ut ur traktorn för att lägga på kedjor eller kabel så kan han också backa intill rotvältan, greppa den och låta den sitta fast när han kapar loss rotstocken. Även tunga lyft minskas till ett minimum.

– Det fungerar väldigt bra. Uppfinningen är dessutom väldigt användbar när rishögar ska fraktas bort. Det är bara att gripa tag i rishögarna och dra undan. Vi har huggit fram ask här hemma på tomten och jag har använt mig av den varje dag.

Kan bli billig lösning

Eftersom det i stort sett bara handlar om några meter fyrkantsprofil i järn och några hydraulslang är konstruktionen billig att tillverka. Björn Cagner tror inte att den kostat mer än någon tusenlapp.

– Jag lånar gripen från huggarvagnen och den är försedd med snabbkopplingar för att det lättare ska gå att byta mellan vagn och traktor.

Genom ett fäste på trepunkten kan en grip fästas på traktorn
Genom ett fäste på trepunkten kan en grip fästas på traktorn FOTO: MARI NÄLSÉN

Tanken på att tillverka fler fästen och sälja är han inte främmande för och han funderar också på lösningar för att ytterligare förbättra. Bland en lösning som gör att han kan snurra på gripen inifrån traktorn.

– Nu snurrar man den manuellt och det fungerar om man är duktig på att köra traktor och vinkla den genom att köra mot stocken för att vrida, förklarar han.

I maskinhallen och ute på gårdsplanen finns flera av Björn Cagners uppfinningar. En låda som går att sätta fast på traktorn för att få med sig bensindunk och motorsåg, en hållare som håller trakorskopan på plats, en smart kran och ho att samla spillolja i och en anordning som gör det mindre tungt att montera hydraulpaketet mellan huggarvagn och traktor. Det är bara några i en lång rad uppfinningar som tillkommit genom åren.

Björn Cagner funderar nu vidare på att utveckla en lösning som gör att kranen kan snurras inifrån traktorn.
Björn Cagner funderar nu vidare på att utveckla en lösning som gör att kranen kan snurras inifrån traktorn. FOTO: MARI NÄLSÉN
Fästet är tillverkat av fyrkantsprofil och monterat på traktorns trepunkt.
Fästet är tillverkat av fyrkantsprofil och monterat på traktorns trepunkt. FOTO: MARI NÄLSÉN
Med snabbfästen kan gripen enkelt flyttats mellan skogsvagn och traktor.
Med snabbfästen kan gripen enkelt flyttats mellan skogsvagn och traktor. FOTO: MARI NÄLSÉN
Björn Cagner.
Björn Cagner. FOTO: MARI NÄLSÉN