Finland storsatsar på träfiberforskning

Över 40 miljoner kronor satsas i ett stort projekt i Finland för att skynda på utvecklingen av träfiberbaserade produkter som ersättning för plast. Billerud Korsnäs, Essity och Stora Enso är tre företag som ingår i projektet som delfinansieras av EU.

FOTO: KAISA JÄNTTI

Det är ​Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland som står bakom projektet tillsammans med ett stort antal företag, varav alltså flera svenska. Totalt satsas 4,5 miljoner euro och målet är att få fram klimatvänliga produkter inom bland annat förpackning, non-woven-material och isolering.

Projektet kommer att "stärka centrala Finlands position som den globala ledaren när det gäller utvecklingen av fiberbaserade produkter", skriver VTT i ett pressmeddelande.

Pilotanläggning i Jyväskylä

Ett mål är att hjälpa företagen att gå från laboratorieresultat till att ta fram pilotprodukter. Bland annat kommer VTT att investera i en anläggning i Jyväskylä där företag och organisationer kan ta fram pilotprodukter.

​Teknologiska forskningscentralen VTT är ett de forsknings- och teknologibolag som är en del i Finlands innovationssystem. Bolaget ingår förvaltningsområdet för Finlands arbets- och näringsministerie.

Flera svenska bolag

I projektet "The Future Fibre Products" ingår ett stort antal företag, bland dem Billerud Korsnäs, Essity (tidigare SCA) och Stora Enso. Projektet löper över tre år och har fått omkring 1,3 miljoner euro från EU:s regionala utvecklingsfond.

Läs mer: Pappersflaska utvecklas i Danmark

Massabrukens slam och aska blir plastråvara