Flera matbutiker stoppar inköp av utländskt kött

Alla måste dra sitt strå till stacken – så resonerar Coop på Gotland som nu stoppar alla inköp av utländskt kött. Samma sak gör ICA i Kvantum i Umeå.

FOTO: COO/MOSTPHOTOS/ICA

Konsumenter har uppmanats att handla svenskt kött för att stötta Sveriges lantbrukare. Genom att efterfrågan på köttet ökar kan slaktköerna minskas och lantbrukarna slipper nödslakta djuren.

LÄS MER: Konsumenter kan stötta bönderna när torkan slår hårt

Coop och ICA stoppar utländskt kött

Nu meddelar Coop på Gotland och ICA Kvantum i Umeå de slutar att ta hem utländskt kött för att stötta lantbrukarna.

– Alla måste vi dra vårt strå till stacken, säger Coops vd på Gotland, Carl-Johan Stålhammar i att pressmeddelande som Hela Gotland rapporterar om.

”Något måste göras”

Beslutet fattades av Coop lokalt i Gotland efter att de följt nyhetsrapporteringen om den svåra torkan som drabbat bönderna.

– Vi känner att något måste göras. Vi tog därför beslutet igår att stoppa alla beställningar av internationellt kött. Från med i dag kommer först och främst gotländskt kött och därefter svenskt kött att beställas till våra nio butiker, säger Carl-Johan Stålhammar i pressmeddelandet.

Skänker frukt och grönt

Flera butiker, bland annat, Coop i Kristianstad/Blekinge och ICA Kvantum i Ystad väljer också att skänka frukt, grönt och bröd till lantbrukare för att stödutfodra djuren med. Coop i Värmland kommer också att göra samma sak med start i morgon, torsdag.

LÄS MER: LRF: Torkan i landet kräver akuta åtgärder