Flera skogskollon för unga tjejer i sommar

Skogskollo för tjejer växer. Nytt för i år är ett läger i Jämtland. Och fler kan vara på väg.

– Vi vill ju väcka nyfikenhet hos tjejerna för skogen och skogssektorn i allmänhet för utbildning och jobb, säger Lena Jonsson på Skogstekniska klustret som håller i Skogskollo tillsammans med Skogen i skolan.

Under några dagar på sommarlovet får flickor som ska börja årskurs fem eller sex chans att pröva på olika aktiviteter med skogen som tema.

Köra skogsmaskin

På programmet finns allt från att köra skogsmaskin till att skapa med material från skogen. Flickorna får möta spännande människor och företag som arbetar med skogen på olika sätt.

Skogskollo har på de år det funnits spridit sig från Västerbotten till Västernorrland och i år till Jämtland. Det finns intresse även från södra Sverige.

Det kan mycket väl komma i andra delar Sverige också, men vi vill att det ska vara kvalitet, säger Lena Jonsson.

Väcker intresset

För lite äldre tjejer, från 16 år, finns SLUs skogskurs för tjejer i Skinnskatteberg. Också den går ut på att få tjejer att välja en skoglig yrkeskarriär.

Om man nu väcker intresset hos tjejerna så är det bra att man puffar på dem med jämna mellanrum. Då kanske de faktiskt i slutändan väljer att jobba i skogen och det är ju det vi vill.