Flydde kriget – prisas nu för sin svamp

Gotland har fått sin egen svampproducent. Lantbrukaren Almahdi Almohamed från Syrien har efter bara tre år i landet lyckats etablerat sitt företag på den svenska marknaden.

Almahdi Almohamed odlar svamp i påsar vid Grönt Centrum vid Lövsta på Gotland. Lokalen som han hyr har han rustat för att passa svampodling.
Almahdi Almohamed odlar svamp i påsar vid Grönt Centrum vid Lövsta på Gotland. Lokalen som han hyr har han rustat för att passa svampodling. FOTO: KARL MELANDER

2012 flydde grönsaksodlaren Almahdi Almohamed och hans fru Souria och de sex barnen från krigets Syrien. Två år senare kom familjen till sin nya hemort, Gotland.

I Roma producerar nu Almahdi Almohamed cirka åtta ton svamp om året som säljs till en lokal grossist.

Svamp naturligt val

För Almahdi Almohamed var det självklart att han skulle arbeta med någon form av odling i Sverige och började direkt ta reda på vilka möjligheter han hade till att starta eget.

– Vad jag förstår så har många svenska bönder det svårt och jag vill inte belåna mig. Den här produktionsformen tillåter att jag utökar långsamt. På så sätt kan jag pytsa in lite i taget och undvika lån och räntor, säger han.

Ostronskivlingen trivs i odlingspåsarna på Gotland.
Ostronskivlingen trivs i odlingspåsarna på Gotland. FOTO: KARL MELANDER

Odlat hela livet

– Odla svamp har jag gjort sen barnsben, det kan jag, och eftersom närmare 90 procent av svampen importeras hit så finns det en marknad. Därför blev det ett naturligt val. Dessutom är det rätt torrt här och svamp kräver förhållandevis lite vatten, därför passar de bra, säger Almahdi Almohamed.

Dyrt med import

För att slippa kostsam import av kompost och mycel odlar Almahdi Almohamed en svamp där han kan blanda komposten själv.

– Jag hade först tänkt odla champinjoner men då skulle produktionskostnaden bli alldeles för hög. Jag hade fått importera både kompost och mycel samt betala extra för att få varorna till ön. Det var bara att tänka om och läsa på. Till slut föll myntet på ostronskivling, säger Almahdi Almohamed.

Fakta: Gotlands Svamp

Startades i april 2018 och drivs av Almahdi Almohamed.

Ålder: 36 år.

Familj: Hustrun Souria och sju barn

Utmärkelser: I oktober i år vann Almahdi Almohamed förstapris i nyföretagartävlingen Grow Gotland 2018.

I dag importerar han mycel till sin odling men komposten blandar han av råvaror som finns på hemmaplan. Bland annat halm, vatten och släckt kalk.

Nytt land nya utmaningar

Med ett för honom okänt språk och massor av regler att känna till har Almahdi Almohamed fått slita hårt med företaget och starten av ett nytt liv för sig själv och sin familj.

Almahdi Almohamed odlar svamp i påsar vid Grönt Centrum vid Lövsta på Gotland.
Almahdi Almohamed odlar svamp i påsar vid Grönt Centrum vid Lövsta på Gotland. FOTO: KARL MELANDER

– Svårast är att hålla koll på exakt vad som gäller. Det är många regler man måste känna till för att allt ska bli rätt, säger Almahdi Almohamed.

Köparens marknad

– Förutom det så är den största skillnaden jämfört med Syrien att jag helt måste rätta mig efter köparen här. Jag jobbar efter beställningar och måste producera året runt. I Syrien var det köparen som fick rätta sig efter bonden. Vi odlade, lastade våra varor och sålde dem på gatan inne i stan.

"Viktigt med självförsörjning"

Almahdi Almohamed ser positivt på framtiden och hittills har det gått bra. I oktober förra året vann han förstapris i nyföretagartävlingen Grow Gotland 2018. Han har också just utökat med en extra odlingslokal och om ett par år hoppas han odla både champinjoner och portabello från egenblandad kompost.

Almahdi Almohamed.
Almahdi Almohamed. FOTO: KARL MELANDER

– Det finns stor potential på den här ön och jag hoppas att fler satsar på odling igen. Jag som upplevt krig vet hur viktigt det är med självförsörjning och i Sverige är det skrämmande mycket importerade varor i butikshyllorna, säger han.