Folkesson: ”Arla följer Fonterras prisriktning”
Land Lantbruks krönikör råvaruexperten Björn Folkesson tittar bland annat på det förutsägbara i Arlas sätt att följa Fonterras prisstrategi.
Land Lantbruks krönikör råvaruexperten Björn Folkesson tittar bland annat på det förutsägbara i Arlas sätt att följa Fonterras prisstrategi.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Mjölk: Uppgången på världsmarknaden har nu pågått länge med Fonterra i spetsen. Arla har förstås koll på läget och nu tyckte man det var dags att höja det svenska producentpriset också.
Det inger onekligen en viss trygghet att Arla gång efter gång följer den prisriktning som Fonterra anger även om många säkert tycker att eftersläpningen är för lång.
Utöver Fonterra så är det säkert positivt för Arla att den tyska marknaden utvecklas positivt med ett spotpris som tangerar 4 kronor litern omräknat till svensk krona.
Invägningen i Tyskland föll förra veckan och det vet köparna om. Just nu tror jag att det är ganska positivt för många mjölkgårdar med stigande mjölkpris och ett närmast bra foderläge, vilket vi kan tacka en fantastisk september för. Det regnade fint och flera dagar så rådde rena högsommarvädret.
Jag skulle vilja säga att Sveriges mjölkbönder snart har större bekymmer med Arlas byråkrati och självpåtagna regler än vad men har med vanlig marknad och produktion. Det är väl förstås något välment i botten, men glädjelösa bekymmer vid en dataskärm har vi ju alla stött på, och inte ser det ut att bli mindre av den varan heller.
Politik: Frankrike och Turkiet är nu på riktig kollisionskurs efter mordet på en fransk lärare. Turkiet med Erdogan som drivande kraft uppmanar nu till bojkott av franska varor där bland annat förädlade matvaror ingår. Hur mycket det ska störa marknaden återstår att se men direkt positivt är det inte.
Vete: Nu kom prisfallet! Bubblan har varit uppblåst länge så när nu regnen kom gick vinsthemtagningen igång. Hur djupt det ska falla är inte så gott att veta. Man kan undra hur stor skada som redan är skedd? Blir uppkomsterna dåliga? Markant ökad oro för pandemin är också negativt precis som oron inför det amerikanska presidentvalet.
Hoppas att ni som hade vete att sälja såg till att det blev sålt också. Sådana här chanser får man inte missa. Det ska dock sägas att Chicago Board of Trade redan stiger, så något snabbt jätteras tycks inte vara nära förstående.
Soja: Här ser vi nu Brasiliens styrka. I september köpte Kina 8 miljoner ton soja. 7 av dessa 8 åtta miljoner ton kom från Brasilien. Det skrivs ständigt om att orsaken till Kinas jätteefterfrågan är deras planerade utbyggnad för många miljoner grisar. Om det är rätt så blir svenska foderkostnader i hög grad kopplade till konkurrens från Kinas djurbönder.