Folkesson: "Ett så här fint höstrally har vi inte haft så länge jag kan minnas"

I veckans krönika spanar spannmålsexperten Björn Folkesson på den senaste utvecklingen för marknadens stora råvaror.

"Ett så här fint höstrally har vi inte haft så länge jag kan minnas", säger Björn Folkesson och syftar på marknaden för vete.
"Ett så här fint höstrally har vi inte haft så länge jag kan minnas", säger Björn Folkesson och syftar på marknaden för vete.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Fonterra. Det kanske mest glädjande med senaste auktionen var att smöret steg och det med hela 8 procent någon decimal oräknad. Det är ett styrkebesked och även om inte Arla höjer mjölkpriset så motverkar det i alla fall att Arla skulle sänka. Det skrivs nu en del om att Arla mer börjar likna en myndigt än ett vinstdrivande företag och jag kan förstå det när så mycket fokus läggs på att fylla i rutor på sin dataskärm och så lite handlar om en marknad som drivs av vanlig tillgång och efterfrågan. Mjölkbönder är marknadsmänniskor när det gäller foder, maskiner, mark och byggnader men långt mindre när det gäller mjölk.

Soja. USDA kom med lagerrapport i slutet på förra veckan och det som verkligen skakade om var den lagerminskning av sojabönor som var mycket större än marknadens förväntningar. Soja och i synnerhet sojamjölet gick till treårshögsta och det tog rapsen med sig. När sedan Kina köper i oförminskad styrka så är det inte konstigt att priset går upp. En omedelbar effekt blir att nästa års vårsådd i USA blir en kamp om areal för om bönderna vill öka sojan så sker det till priset av majsareal och kanske även vetearealen. Det avgörs i så fall de närmaste veckorna för i USA är det massor av vete kvar att så.

Foder. Jag får nu in en del samtal om hur foderpriserna ser ut och samstämmigt är att få lyckas teckna ettårskontrakt till lägre kostnad än i fjol. Annars var ju kronan riktigt stark ett tag och de egentliga prisuppgångarna på spannmål och proteinfoder har ju kommit ganska sent. Det kanske inte rör sig om så många 10-öringar men prisuppgången visar att marknaden fungerar och börsen är ett riktmärke som håller.

Vete. Av lagerrapporten fick inte vete någon uppgång. Lagret är stort men istället är det oron för all den osådda arealen som ännu ligger och där jorden är så torr att inte växter och gror. Det osådda fälten kommer antingen att bli tunna eller blir det vårvete i stället. Oavsett vilket så kommer produktionen att försämras och det vet köparna om. Vi som odlar hamnar då i det tacksamma läget att vi redan nu erbjuds ett bra pris för ny skörd och naturligtvis för inlagrad dito. De som i likhet med mig vill sälja vete två gånger har nu chansen att göra det, för ett så här fint höstrally har vi inte haft så länge jag kan minnas. Ta vara på det!

Olja. Här står det stilla. WTI-oljan står alldeles stabilt runt 40 dollar per fat så det är inte stor ide att köpa diesel på grund av lågt pris. Det är bättre att ringa och beställa när det är tomt. Och nog kan del vara avslappnande att inte behöva slåss med svåravvägda besluta någon gång. Bar jobba på och betala räkningarna.

Partiledardebatten. Massa prat om biobränslen, det har varit möjligt länge med biogas och etanol … men fort uppåt går det inte. Miljöpartiets drömmar blir det aldrig några pengar av för oss bönder.

LÄS MER: Lagrat vete vinner