Folkesson: Snart vallskörd söderut – och gödning finns i överflöd

Branschen tycks ha har överproducerat gödning och nu måste den reas ut. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete: I ensamt majestät gick vetet i måndags igenom det motstånd som länge gått vid 200 euro per ton. Köparna behöver mer vete och Frankrike säljer. Den höga dollarkursen gör US-vete svårsålt och torkskadorna i hela norra Europa ligger nu som en hotfull våt filt över våra sinnen.

På gårdsnivå innebär det här att beslut ska tas. Möjligheterna finns i att sälja börsvete med leverans i maj 2021 eller någon annan termin som tycks lockande.

Den andra möjligheten är att om köparna i Sverige nu kommer att erbjuda priser över 1,55 kronor per kilo för ny skörd, så ska ett sådant erbjudande förstås beaktas med största noggrannhet. Om ni funderar på att sälja börsvete så titta då noga på hur differenserna mellan spot och termin ser ut.

Mäklaren kommer förstås erbjuda er det pris som han eller hon uppfattar som mest realistiskt och väger då in den mest sannolika händelseutvecklingen under ett år framåt. Mäklaren vill ju att ni köper och erbjuder därför ett pris som varje enskild bonde ska överväga att ta eller vänta på ett bättre. Vi har en sommar kvar och en hel skördeperiod, så det kan verkligen hända åtskilligt på vägen! Men så är det också allmänt känt att manegen är krattad för djärva spelare.

Olja: Värdet av nyss gjorda överenskommelse mellan kungen av Saudiarabien och kejsaren av Ryssland är nu helt överkört av marknaden själv. Inte på 21 år har vi kunnat läsa om ett WTI-kontrakt olja som säljs för under 15 dollar per fat.

Vad USA:s Donald Trump tycker om saken ter sig just nu bara som kosmetika, eller i bästa fall blir det subventioner för utvinning av skifferoljan som görs i USA. Det här tar ned majs som ju går till etanol och det utgör definitivt inget stöd för vår raps heller. Det är för oss bara att hoppas att några bönder har plats i sina dieseltankar för att få med något på den positiva sidan.

Gödning: N 27 är nu på en ny botten och det är ganska troligt att vi får se ett ovanligt förhållande mellan vetets värde och kvävets. Det brukar ju vara så att med fallande vetepris faller omsider gödningen också. Nu är det alltså tvärtom.

Snart nog börjar vallskördarna söder om oss och då ska ny gödning tillföras. Det tycks alltså vara så att branschen har överproducerat gödning och nu måste den reas ut. Det är dock inga jättelåga prisnivåer, men många bönder ska definitivt kunna göra en bättre gödningsaffär i år än i fjol.

Väder: Ett omslag till lågtryck över Sydsverige kan nu vara på gång. Det ska i så fall komma runt Valborgshelgen. Vågar vi tro på en sådan välsignelse? Jag tror alla läsare delar min förhoppning, för nu behövs det fukt i den torra jorden!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Tudelat kring minskad oljeutvinning”