Folkesson: ”Vi har ett högt vetepris men potential för en stor ny skörd”
Frankrike sår vete som aldrig förr på grund av det fina vädret och de höga priserna. Land Lantbruks krönikör Björn Folkesson ser fortsatt höga priser och skördar.
Frankrike sår vete som aldrig förr på grund av det fina vädret och de höga priserna. Land Lantbruks krönikör Björn Folkesson ser fortsatt höga priser och skördar.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Mjölk: Förra veckans auktion på Fonterra visade på ett litet plus, trots tillgången som uppgick till ca 33000 ton. Den förhoppning om ett vaccin som nu är inne på alla marknader lär rimligen ha haft viss positiv effekt även på mjölken.
Den tyska spotmarknaden ligger fortsatt både stabilt och högt. Mjölkbönderna tycks gå emot en ganska god jul. I media har det förkommit en del irritation över att mjölkbönder vill ha bort utgångskravet men det är bara väntat då ju opinionen inte har tagit till sig att vi lever på, och av, en avreglerad världsmarknad.
Ska Sverige vara bäst i klassen så kostar det produktion och det kommer vi säkert att se mer av.
Raps: Glädjebeskeden fortsätter! Det är återigen tilltron till vaccinets framtida välsignelser som inger köplust hos våra placerare. Det är inte fråga om någon dramatisk höjning men det visar att det fortfarande går att ha raps i lager med vinst.
Vädret har annars varit gynnsamt för höstrapsens vidare utveckling och här i Sydsverige ser vi inga rapsfält som har för små plantor utan istället står de fulladdade för att gå ingång tidigt till våren.
Valuta: Euron ligger nu lågt mot vår krona eller runt 10,20 kr. Så har det varit en längre tid så vi är i ett läge där alla vet allt. Det finns inget rykte som driver det riskvilliga kapitalet åt något håll.
En faktor att se upp med är istället dollar mot rubel. Ryssland är vår värsta konkurrent. Låg rubel mot dollar gör att vårt EU-vete får svårt att dra till sig köpare.
Korn: Saudi Arabien köpte en stor båtlast härförleden, men det handlades mest vid Svarta Havet. EU:s kornexport är nu nästan lika stor som förra året och det visar på den väldiga efterfrågan som finns i en värld med en stigande befolkning.
Gödning: Det är förunderligt stilla på gödningsmarknaden och nu börjar jag misstänka att vi ser resultatet av en överproduktion.
Tillverkarna kan inte känna av någon stor efterfrågan utan istället hamnar man i stora kostnader för lagerhållning. Med tanke på den låga euron kanske en och annan bonde kommer ut ur sitt gödselbehov på ett oväntat bra sätt.
Vete: Frankrike har nu sått mer vete än vanligt och det är förstås tur med vädret och högt vetepris som borgat för detta.
Minst 5 millioner hektar ska vara sått och antar vi att man skördar 7 ton per hektar så blir det ca 35 millioner ton, dels för egen konsumtion och resten till export.
Det är sant att vi har ett högt vetepris men vi har också en stor potential för en stor ny skörd. Det är på det casinot vi spelar.
Och till sist: Ha det bra och låt adventslugnet ta hand om er. Första ljusen i fönstren lyser alltid så fint!