Fördubblat träbyggande i Bayern

Trähusbyggandet i Bayern har fördubblats de senaste 20 åren. Det klargjorde Bayerns skogsminister Helmut Brunner vid en presentation av en byggteknisk handbok i Munchen nyligen.

– Fler och fler arkitekter och byggherrar erkänner fördelarna med trä. Andelen nybyggda bostadshus som byggs i trä har de senaste 20 åren ökat från nio till 20 procent, vilket är mer än en fördubbling. Just Bayern som Tysklands främsta skogsregion erbjuder de bästa förutsättningarna för att utnyttja trä i byggandet, sade Helmut Brunner, enligt den tyska nyhetssajten Proplanta.

Miljövänligt bostadsbyggande

Enligt Helmut Brunner kan träbyggandet lösa problemen med bostadsbrist på ett miljövänligt sätt, inte minst i storstäderna. Han lyfte särskilt fram möjligheten att bygga på befintliga flerfamiljshus med fler våningar i trä med moderna bygglösningar. Det möjliggörs bland annat av att träkonstruktioner är lätta jämfört med konventionella konstruktioner.

Information om trä

Den 270 sidor långa trähandboken, som presenterades av Helmut Brunner, beskriver byggteknik och estetiska möjligheter för flervåningshus i trä. Boken ska informera byggherrar och arkitekter om träets möjligheter i byggandet.