Forskaren: Köp två tröskor i stället för en stor

Behovet av att sprida kunskap om markpackning är stort, anser Per Frankelius, forskare vid Linköpings universitet och processledare för Agtech 2030. I veckans avsnitt av Lantbrukspodden ger han tips på vad du kan göra för att förhindra markpackning på åkrarna.

Veckans avsnitt av Lantbrukspodden spelades in på Hollstad gård som syns i bakgrunden och drivs av Per Frankelius mamma Anita.
Veckans avsnitt av Lantbrukspodden spelades in på Hollstad gård som syns i bakgrunden och drivs av Per Frankelius mamma Anita. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Sex procent av skördarna i världen går förlorade på grund av markpackning, samtidigt som ungefär dubbelt så mycket mat behöver produceras om trettio år. Att lantbruksmaskinerna dessutom blir allt större ökar risken för markpackning. Men det finns flera saker som går att göra för att minska markpackningen, både på kort och lång sikt.

– Jag tycker att om man har möjlighet att köpa två tröskor i stället för en stor så är det väldigt bra. Dels för markpackningens skull men också för att om den ena tröskan går sönder så har man en i reserv, säger Per Frankelius.

Det största problemet med att ha flera mindre maskiner är att hitta folk som kan köra dem. Men det finns andra saker att göra också, tipsar Per Frankelius. I veckans avsnitt av Lantbrukspodden hör du om pistmaskiner och robotar, men också sänkt däcktryck och smartare överfarter. Du hör också om hur stort problemet med markpackning är i Sverige och i världen.

– Jag skulle säga att det här är en global utmaning, inte för lantbruket, utan för samhället att ta tag i, säger Per Frankelius.

LÄS MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden