Första fallet av svinpest i Japan på 26 år

Ett lantbruk i Japan har drabbats av svinpest, för första gången på 26 år. Men det är inte den afrikanska varianten, utan den klassiska svinpesten.

Virussjukdomen svinpest har brutit ut i Japan.
Virussjukdomen svinpest har brutit ut i Japan. FOTO: EMIL LANGVAD

Det första fallet av svinpest på 26 år har bekräftats i Japan. Den smittsamma virussjukdomen, som drabbar grisar och vildsvin men inte människor, har påvisats på ett lantbruk i staden Gifu i centrala Japan, meddelar jordbruksdepartementet.

Den japanska exporten av fläskkött och kött från vildsvin har stoppats.

Bröt ut i Kina

En variant på sjukdomen, afrikansk svinpest, bröt i början av augusti ut i Kina och har hittats på 18 lantbruk i sex provinser, enligt FN. Sedan 2014 förekommer sjukdomen i Litauen, Polen, Lettland och Estland och 2017 påvisades sjukdomen i Tjeckien och Rumänien, där 110 000 grisar fick nödslaktas under augusti.

Läs mer: Gårdar slås ut men stöd från EU uteblir

Tidigare utbrott i Sverige

Det finns två varianter av svinpest, den klassiska svinpesten (CSF) och den afrikanska svinpesten (ASF). Den klassiska, som är den som nu har konstaterats i Japan, har funnits i Europa under en längre tid, och finns spridd över världen. Senaste dokumenterade utbrottet i Sverige var 1944, och det har förekommit stora utbrott inom EU, men senare tid har det bara varit sporadiska utbrott av enstaka fall. Det skriver Jordbruksverket i Sverige.

Läs mer: Sverige förberett vid utbrott

Viruset överlever

Den afrikanska svinpesten har blivit ett hot under senare tid i Europa, och den varianten av viruset är mer motståndskraftig, överlever längre i miljön, och i kött från smittade djur, även om det varit fryst. Inte heller denna variant smittar till människa, men matrester kan sprida sjukdomen.

Läs mer: PREMIUM. Svinpesten sprider sig