”Fortsatt intresse för landsbygden”

Land Lantbruks medarbetare presenterar sina farhågor, förhoppningar och önskningar inför det nya året – här spanar Lena Johansson, chefredaktör för Land Lantbruk och Skogsbruk, om flirten med landsbygden inför valåret 2018.

FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vi är inne i ett valår där resultatet av höstens riksdagsval känns mycket ovisst. Enligt de senaste opinionsmätningarna balanserar flera partier på gränsen till riksdagsspärren. Däribland ett av regeringspartierna.

Statsministern har visat tecken på att vilja bryta upp blockpolitiken och lagt ut trevare till mittenpartierna. Väljarnas förtroende för partiledarna svänger fram och tillbaka och Sverigedemokraterna, som i de senaste två valen gått stadigt framåt, har påbörjat en kräftgång.

Och även om huvuddelen av väljarna bor i tätorter, gäller det för de som vill vinna valet att även få med sig landsbygdsrösterna. Blir det ett jämnt valresultat kan de till och med vara avgörande.

Det här är säkert en av anledningarna till regeringens landsbygdsoffensiv. Alltsedan statsministern valde att hålla sitt jultal i Enköping förra julen har regeringen turnerat runt på landsbygden. Skakat hand, presenterat nya förslag och studerat väljarkåren utanför storstäderna.

Troligen kommer flirten med landsbygden att fortsätta fram till valet. Statsministern, och med honom de flesta andra partiledare, fruktar ett tudelat land. Ett Sverige där stad och landsbygd ställs mot varandra leder inte till något stabilt politiskt läge. Och velande väljare är lätta byten för missnöjespolitiker som lockar med nostalgiska drömmar.

Så även om svenska städer fortsätter att växa är det inte huvudsakligen på grund av att folk flyttar från landet. Det finns faktiskt landsbygdskommuner som ökar sin befolkning och de som flyttar till landet vill ha samma service som i stan. De kräver att de ska kunna leva och driva företag på samma villkor som i tätorter. Digitaliseringen ställer också nya krav. När snart all kommunikation med myndigheter sker via internet är det statens skyldighet att se till att det fungerar för alla medborgare.

Därför kan vi förvänta oss ett fortsatt politikerintresse för landsbygden ända fram till valet. Och förhoppningsvis även efteråt, då de som vunnit valet ska leva upp till sina löften.

Inför 2018 önskar jag mig:

* En valrörelse utan för mycket ”affärer” och personangrepp.

* En sommar likt 1994, både vädermässigt och fotbollsmässigt.

* Ett bra odlingsår då ingen ska behöva se sin gröda ruttna bort på fälten.

Läs mer: Spaning 2018: ”Med hopp om att vindarna vänder”