Fräcka tjuvar stal Gunnars kött

Ett kvarts ton kött försvann natten mot tisdagen ur Gunnar Erikssons köttbod på Sörby Oppgård utanför Sparreholm. – Jättetrist är det. Dessutom skar dom sönder två däck på bilen för att jag inte skulle kunna följa efter, säger han.

Gunnar Eriksson på Sörby Oppgård har fått hela sitt köttlager stulet av tjuvar.
Gunnar Eriksson på Sörby Oppgård har fått hela sitt köttlager stulet av tjuvar. FOTO: PRIVAT

När Gunnar Eriksson på Sörby Oppgård i Årdala utanför Sparreholm klev upp i tisdags morse och gick ut på gården insåg han att något var fel. Där ute stod hans pirra på en plats där den absolut inte ska stå.

”Tagit en väldig masa köttkartonger”

Sedan såg han att två däck på personbilen var utan luft. Sönderskurna skulle det visa sig. Då gick han till sin köttbod och såg att låset var uppbrutet och att i princip hela hans köttlager var borta.

– Man har tagit en väldig massa köttkartonger. Jag håller på att försöka inventera här nu, och det verkar vara ungefär 190 kilo nötfärs och uppemot 50 kilo detaljer, som oxfilé, nötbog, ryggbiff, högrev. Därtill kommer korvar och rökt kött som har slunkit med av bara farten.

Andra inbrottet på kort tid

På Sörby Oppgård bedriver Gunnar Eriksson gårdsförsäljning av kött från sina nötkreatur, men till skillnad från andra gårdar har han en hel del kött i lager.

Det är något som tjuven tydligen känt till, för det är inte första gången som han fått påhälsning. I somras bröt sig någon in och tog 30 kilo köttfärs, men inget av det dyrare köttet.

Gunnar Eriksson tror att det är samma tjuv nu, men som förmodligen haft någon kumpan med sig, eftersom köttet väger sammanlagt ett kvarts ton.

Det här är ju för mycket kött för att få plats hemma hos de flesta. Var tror du att det har tagit vägen?

– Jag tror att det har hamnat hos någon restaurang med kyl- och frysrum. Jag har ringt till livsmedelsinspektörerna i Södertälje och Nyköpings kommun, som är närmast mig, och dom har fått bilder på hur våra köttpaket ser ut. Alla förpackningar är märkta med Sörby Oppgård, ekologiskt lantbruk. Då kanske de kan kolla med ägarna varifrån de fått sitt kött och kräva dokumentation. Allt kött ska ju gå att spåra, säger Gunnar Eriksson.

Alla förpackningar har samma märkning, så nu hoppas Gunnar Eriksson att någon ska känna igen den så att tjuvarna åker fast.
Alla förpackningar har samma märkning, så nu hoppas Gunnar Eriksson att någon ska känna igen den så att tjuvarna åker fast. FOTO: PRIVAT

Svårt att hitta gärningsmännen

Samtidigt tror Gunnar Eriksson att det kan bli svårt att få tag i de skyldiga.

– Man vet ju inte var köttet har tagit vägen, det kan lika gärna vara Stockholm, Enköping, Eskilstuna, till och med Uppsala. Det går inte att veta. Men jag hoppas att någon ska hitta förpackningarna och känna igen dom. Det vore ju skönt att få de här personerna av banan och stoppa sådan här verksamhet.

”Det ställer till trassel”

Ersättning via försäkringen får han visserligen, men Gunnar Eriksson tycker ändå att det är irriterande att inte få ha sina grejer i fred.

– Ja, det är försäkrat, men det ställer ju till trassel. Bara att byta däck och ringa runt tar ju tid.