Framtiden är elektrisk

Sällan har så många högspända nyheter visats på Agritechnicautställningen i tyska Hannover. Eldrift är hett, och inte mindre hett är självkörande maskiner.

En svensk grupp från Enköpingstrakten under ledning av till höger Kenneth Karlsson, Fjärdhundra får Agcoelektronik förklarad för sig av Ingvar Andersson, Lantmännens Maskin AB. I mitten Mats Engqvist, Hacksta lantbruk AB, Enköping.
En svensk grupp från Enköpingstrakten under ledning av till höger Kenneth Karlsson, Fjärdhundra får Agcoelektronik förklarad för sig av Ingvar Andersson, Lantmännens Maskin AB. I mitten Mats Engqvist, Hacksta lantbruk AB, Enköping. FOTO: PER EMGARDSSON

Agritechnica 2017 är slut och släckt, plogar, traktorer och datorer ihoppackade och vardagen åter. Utställningen samlar företag från hela världen, och de visar teknik för hela världen, inte just för våra europeiska behov. Jättedragplåstret i John Deeres monter, en sexradig bomullsplockare, lockade massor av jordbrukare, och många bommullsodlande proffs från länderna kring Kaspiska havet.

Att med 2400 utställare från hela världen tala om trender är meningslöst. Men det har nog aldrig visats så många eldrivna maskiner eller försök med eldrift. Och knappast så många självkörande robotar och maskiner.

Standard för högspänning

Eldrift är intressant, kommer elen kommer från sol, vind eller vatten och kan lagras på maskinen rusar verkningsgraden upp från dieselmekanikens 30-35 procent till kanske 80 eller mer. Lägg till fördelen av att slippa avgaser och gnistor inomhus. Med dieselgenererad el från traktorn slipper man mekaniska transmissioner och det räcker att dra en sladd till elmotorn. Branschen har en standard för högspända system med 400 eller 700 volt och en för lågspända 48-voltssystem. I dem kan lantbrukaren meka el själv, de högspända fordrar elektriker.

De första dagarna är reserverade för fackfolk och utländska besökare, och bland lantbrukargrupperna kunde man se teknikföretagens toppchefer vandra i både egna och konkurrenternas montrar.

HÄR ÄR NÅGRA AV NYHETERNA:

Verti-Q-vagnen utför alla moment i utfodringen.
Verti-Q-vagnen utför alla moment i utfodringen.

Självkörande foderblandarvagn

Strautmann visade en helt självkörande version, Verti-Q, av foderblandarvagnen Verti-Mix SF. Självkörsystemet IQ har byggts på en vanlig självgående vagn. Verti-Q-vagnen utför självständigt alla moment i utfodringen, från att ta ut foder i silon över transport, blandning och till utfodring. Utomhus orienterar sig vagnen med ett satellitnavigeringssystem med centimeterprecision. En roterande tredimensionell laserscanner håller koll på omgivningen och beräknar bästa sätt att ta ut foder ur silon. En kraftig industridator sköter processtyrningen under uttag, blandning och utmatning. Laserscannern samarbetar med kameror och sensorer så att maskinen kan orientera sig säkert, oavsett störningar eller varierande väder. Vid arbetstoppar som under ensilage-, majs- eller spannmålskördarna ersätter maskinen helt mänsklig arbetskraft. Hytten finns för säker flytt på landsväg. En 0-serie ska under 2018 testas på medelstor besättningar.

Avants eldrivna minilastare e5 har fått litiumbatterier.
Avants eldrivna minilastare e5 har fått litiumbatterier.

Ellastare nu med litiumbatterier

Avants kompaktlastare i e-serien har nu fått ett batteripack med litiumbatterier i stället för de tidigare blysyrabatterierna. Lastarna har en elhydraulisk drivlina där elmotorn driver en ställbar hydraulpump. Oljan från pumpen leds till hydraulmotorer i varje hjul. Systemet ger god kontroll på drivningen av varje hjul, något demoföraren på mässan utnyttjade maximalt. avant e5 lyfter 900 kilo och har 2,8 meters lyfthöjd.

Nederländska Multi Tool TRac börjar säljas 2019/2020.
Nederländska Multi Tool TRac börjar säljas 2019/2020.

Dieselelektrisk hybrid med sprutdrönare

I holländska dieselelektriska batterihybriden Multi Tool Trac driver en diesel på 160 kW fyra elektriska hjulmotorer på vardera 22 kW, men vid behov ger de dubbla effekten. Batteriet rymmer 130 kWh. Traktorn är byggd för CTF, kontrollerad trafik, och spårvidden kan justeras mellan 2,25 och 3,25 meter. Hytten är flyttbar för bästa sikt mot redskapen. De fästs i tre trepunktslyftar, en fram, en på mitten och en bak. På en pall på traktorn står sprutdrönaren Drone4agro. Med 9 meters arbetsbredd behandlar den 50 ha/dag med vätskemängder kring 25 liter/hektar.

Den här krängningshämmaren är utformad för en bil.
Den här krängningshämmaren är utformad för en bil. FOTO: PER EMGARDSSON

El hämmar krängning

Elprylar tar lite plats, och är enkla att styra. Det utnyttjar ZF för stabilare hytter. Sådana behöver krängningshämmare. I burken på den här hämmaren ligger en elmotor samt tre planetväxlar.Med dem kan hämmaren aktivt och blixtsnabbt motverka krängningar och till och med luta hytten mot sidokrafterna.

Utfodringsvagnen minskar driftkostnaderna.
Utfodringsvagnen minskar driftkostnaderna. FOTO: PER EMGARDSSON

Elektrisk blandarvagn

Italienska Supertino visade en eldriven version av sin självgående SVM2 vertikalblandarvagn med dubbla blandarskruvar. De dieselhydrauliska fossilversionerna har 140-hästars dieselmotorer från FPT eller John Deere. Enligt tillverkaren har den helelektriska vagnen samma prestanda, men drar inget bränsle, ger inga CO2-utsläpp, är ljudlös och visar miljön 100 procent respekt. Dessutom minskar driftkostnaderna till hälften.

Silokings fullfodersvagn är eldriven och väntas intressera lantbrukare med egen biogasanläggning, solceller eller vindkraft.
Silokings fullfodersvagn är eldriven och väntas intressera lantbrukare med egen biogasanläggning, solceller eller vindkraft. FOTO: PER EMGARDSSON

Blandar och utfodrar elektriskt

Silokings helt eldrivna TruckLine 4.0 Compact 8 kom redan 2016. Energin lagras i batterier, standardpacket klarar tre blandningar för 100 mjölkkor plus rekrytering. Ett pack för fem foderblandningar per dag på en laddning finns som tillval. En elmotor på 15 kW driver blandaren, medan vagnen drivs framåt av en 18 kW elmotor på framaxeln. Den ger steglös fartreglering upp till 25 km/tim. Främst lantbrukare med egen biogasanläggning, solceller eller vindkraft väntas välja elblandarvagnen eftersom dess batteripack ger en välkommen och i Tyskland önskvärd reglerfunktion för elnätet.

Redskapsbäraren Syn Trac.
Redskapsbäraren Syn Trac. FOTO: PER EMGARDSSON

Universaltraktorn pånyttfödd