”Från nyår får vi sälja starköl i gårdsbutiken”

En ny lag i Finland banar väg för försäljning av starköl i gårdsbutiker. Politikerna fattade nyligen det beslut som Henrik Creutz, ägare av jordbruket Malmgård med bryggeri och butik, önskade sig.

Henric Creutz ser ett växande intresse för gamla spannmål som spelt och emmer. När dessa bryggs till öl på gårdens bryggeri lockas besökarna till butiken.
Henric Creutz ser ett växande intresse för gamla spannmål som spelt och emmer. När dessa bryggs till öl på gårdens bryggeri lockas besökarna till butiken. FOTO: MICHAEL GODTFREDSEN

Malmgård i Lovisa brygger 15 unika ölsorter på gårdens egna sädesslag, men den tidigare alkoholgränsen på 4,7 procent har hittills begränsat sortimentet i den egna butiken till en handfull. Nu tillåts dock även starköl i vanliga livsmedelsbutiker, såväl som i gårdsbutiker.

Kommer du att öka ölutbudet i din gårdsbutik med starkare sorter nu när lagen tillåter det?

– Ja. Från och med nyår får vi sälja öl som innehåller högst 5,5 procent alkohol. Vårt starkaste öl i gårdsbutiken är för tillfället ett speltöl som är på 5,3 procent.

Den nya lagen gör det möjligt för små hantverksbryggerier att med särskilt tillstånd sälja drycker på upp till 12 procent direkt till kunden. Har du sådana planer?

– Nej, eftersom Malmgårds Bryggeri producerar mer än 500 000 liter öl är ingen direktförsäljning tillåten på öl starkare än 5,5 procent.

I Sverige vill bland andra Moderatrena och Centern öppna för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Finlands exempel studeras bland annat. Andra svenska politiker varnar för att Finland riskerar alkoholmonopolet genom att lätta på restriktionerna. Ligger det något i denna farhåga?

– Jag kan inte se att gårdsförsäljning av öl och cider skulle hota monopolet.

FAKTA: Sverige och Finland har valt olika väg

– Villkoret för att Sverige och Finland vid EU-inträdet skulle få behålla sina alkoholmonopol var att inhemska och utländska producenter behandlas lika.

– I Sverige har en utredning sedan dess föreslagit att gårdsförsäljning ska bli möjlig på vissa villkor, bland annat om liknande alkoholdrycker säljs utöver den egna produktionen.

– Finland valde redan 1995 att tillåta gårdsförsäljning, som ett stöd till landsbygden och på villkor att försäljningen sker i närheten av produktionsstället.

Vad är fördelen med att kunna ha starköl på hyllorna i gårdsbutiken?

– Gårdsbutiker och bryggerier ger kunderna möjlighet att komma i kontakt med råvarorna som bönderna producerar. Det bidrar till att skapa intresse och förståelse och hålla landsbygden levande.

Malmgård specialiserar sig på ekologisk odling och äldre sädesslag. Vilka sorter kommer ni att odla i år och vilka blir så småningom öl?

– Våra specialiteter är spelt och emmer. Dessutom odlar vi bland annat råg, havre, korn, vete och bovete. Allt är ekologiskt. Vi producerar dessutom allt från mjöl, flingor, skorpor till vinäger och speltlakrits. Rosenvinägern är producerad av blad från rosenbuskarna i vår trädgård. Vi samarbetar med en lokal lakritsproducent som gör speltlakrits på våra råvaror.

Du var nyligen på konsumentmässan, vad visade du upp?

– Vår huvudsakliga produkt är Malmgård som ett resmål inom matturismen. Vi hade också med oss olika produkter från gården. Den finska stjärnkocken Sauli Kemppainen tillredde där en vispgröt på Malmgårds lantvete.

LÄS MER: Eget öl lockar turister till finsk gårdsbutik

Liberalerna: Låt Skåne testa gårdsförsäljning av vin och öl

FAKTA: Henric Creutz

Ålder: 43 år.

Bakgrund: Statsvetare.

Gör: Driver med brodern Fredrik Creutz Malmgård i Lovisa som ägts av familjen sedan 1600-talet. Nu med gårdsbutik, bryggeri och kafé. Åkerarealen är 500 hektar, och den slottsliknande byggnaden tar emot besökare.

Intressen: Jakt och matlagning.

Drivkraft: Vidareförädla gårdens råvaror och ha ett brett sortiment. Betona närheten till de egna fälten. Skapa trovärdighet om matens ursprung.