Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Alarmet går i gång lite för tidigt. En fördel med att studera har helt klart varit att unna sig en och annan sovmorgon emellanåt. Men den tiden är förbi nu. Examen har kommit och gått och det är nu dags att återgå till arbetslivet. Roligt och lite ovant efter två års heltidsstudier.
Under min tid på Biologiska yrkeshögskolan i Skara har jag framförallt fördjupat mig inom mjölkproduktion. Jag har hela tiden drivits av vetskapen om att det som lantbrukaren gör för sina kor på gårdsnivå påverkar så många delar av vår livsmedelsproduktion, självförsörjning och samhälle i stort. Jag har under en lång tid önskat att få vara delaktig i det och valet att jobba praktiskt i en mjölkproduktion efter examen föll sig därmed naturligt. Jag landade till slut på ett större lantbruk bestående av mjölkproduktion, växtodling och slaktgrisar.
Att vara ny i arbetslivet är spännande. Jag är tacksam att få vara verksam i en bransch som ständigt utvecklas och förändras. Ingen dag är den andra lik och under de första veckorna på min nya arbetsplats har jag fått en ökad förståelse och respekt för det hårda arbete som leder fram till det färdiga mjölkpaketet i kyldisken i mataffären. Att jobba inom lantbruk kräver lösningsorientering och väldigt mycket tålamod. Det gäller också att acceptera att vissa moment som i teorin låter enkla tar lång tid i praktiken.
Något som jag tror är viktigt att ha med sig när man kliver in på en ny arbetsplats är att ge sig själv tid. Det tar ett bra tag att lära sig nya rutiner, att anpassa djurögat och förstå logistiken i hur gården drivs. Det blir mycket på en och samma gång. Det finns dessutom en utmaning i att lära sig den ständigt utvecklande teknologin på dagens gårdar.
Jag tror att gårdar har mycket att hämta genom att lägga upp en bra introduktion för sina nyanställda. Nerskrivna rutiner slår mer sällan fel. Det skapar förutsättningar för att det blir lätt att göra rätt vilket genererar i en trygg nyanställd. Det kan samtidigt vara svårt att identifiera vilka de allra vardagligaste rutinerna är när mycket händer på en och samma gång. Där kommer kommunikationen i introduktionen in. Jag tror starkt på att skapa ett klimat där alla frågor, stora som små, kan ställas. Den viktigaste effekten av god kommunikation tror jag framför allt leder till en väldigt rolig arbetsplats. När de anställda tillsammans med cheferna blir ett team som jobbar mot samma mål uppnås utveckling och framgång.
Emma Sjölander, nybliven agrotekniker