"Från Sverige"-märkning nu möjligt även på restaurang

– Berätta var maten kommer från - även på restaurang. Det tycker Maria Forshufvud, vd på Svenskmärkning AB, som ägs av bland andra LRF.

En blågul, rund stämpel med orden "Från Sverige" ska signalera svensk yoghurt och svenska ägg, ost, gurkor och tomater.
En blågul, rund stämpel med orden "Från Sverige" ska signalera svensk yoghurt och svenska ägg, ost, gurkor och tomater. FOTO: HENRIK LEWANDER

En blågul, rund stämpel med orden "Från Sverige" ska signalera svensk yoghurt och svenska ägg, ost, gurkor och tomater. "Kött från Sverige" ska informera gästerna att restaurangen serverar svenskt kött och svenska charkuterier.

Forshufvud: ”Handlar om att skapa förtroende”

Ursprungsmärkning på maten i butikerna, det är vi vana vid. Nu ska blågul märkning synas även på restaurangerna, hoppas Maria Forshufvud. Mot en avgift baserad på omsättning får de krögare som vill sätta märket på sina råvaror och rätter.

– Det handlar om att skapa förtroende och visa transparens. Många restauranggäster vill veta mer om matens ursprung. Det här är ett bra sätt för restauranger och restaurangkedjor att visa att de har koll, säger hon.

Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning AB.
Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning AB. FOTO: URBAN BRÅDHE

”Åtta av tio känner till märket”

Märkningen kan finnas på till exempel en frukostbuffé på ett hotell, men det går även att sätta märket på en restaurangmeny, om maten är 75 procent svensk.

Ett oberoende institut gör kontroller på restaurangerna, så att alla parter kan vara säkra på att krögarna lever upp till de krav som gäller för en svensk ursprungsmärkning.

– Åtta av tio svenskar känner till märket. Det finns bra produkter i andra länder också, och det får krögarna gärna berätta om de vill, det har vi inga synpunkter på. Men svenska bönder jobbar hårt för hållbar produktion, hög djurvälfärd och friska djur, och det vill vi framhålla, säger Maria Forshufvud.