Fredliga demonstrationer vid danskt kosläpp

Aktivister hade utlovat stora demonstrationer under årets kosläpp på ekogårdar i Danmark – något som avlöpte utan incidenter.

FOTO: MOSTPHOTOS

Som Land Lantbruk skrev i fredags hade hundratalet aktivister i föreningen Go Vegan planerat för demonstrationer under de danska ekoböndernas kosläpp i helgen.

Samlades under söndagen

Under söndagen samlades demonstrationerna på kosläppet vid Öppet Lantbruk (Åbent Landbruk), där också mängder av barnfamiljer hade slutit upp.

På mjölkgården Stensbølgård vid Kirke Hyllinge släpptes 110 mjölkkor ut på öppet gräs för första gången i år.

Uppemot tusen besökare kom till gården för att få se korna och för att äta burgare med ekologiskt nötkött eller glass tillagad med mjölk från gården.

För barnen blev det en chans att se dansande kor och få inblick i dansk köttproduktion, skriver Landbrugsavisen.

LÄS MER: Kosläpp på gård i Stockholm blev världsnyhet

50-tal aktivister

Föreningen Go Vegan hade ett 50-tal demonstranter som fått information om att de skulle hålla sig på en offentlig väg, som låg ett 30-tal meter från korna.

De hade med sig banners med budskapet att mjölk innebär lidande. Enligt besökare så ingick de gärna i dialog och delade ut foldrar om sitt budskap.

– Vi anser att man ger barnen ett felaktigt intryck av vad mjölkindustrin är och vad korna går igenbom, säger Mathias Elrød Madsen, talesman för Go Vegan, till Landbrugsavisen.

Aktivisterna inriktade dock sina aktiviteter till vuxna, där de sade att de inte vill propagera, utan informera och att organisationens hemsida är att rekommendera för den som vill lära mer om dansk mjölkproduktion.

Personalen på Stensbølgård sade till tidningen att aktivisterna självklart ska få vara på plats, men att det knappast kommer att påverka folk som är ute efter att roa sig och för att se varifrån maten kommer.

LÄS OCKSÅ: Aktivister demonstrerar vid kosläpp