FWA-lösningar blir antingen dyrare eller sämre

Land Lantbruk har tidigare berättat om att fiberutbyggnaden går långsamt. En lösning skulle kunna vara en variant av trådlöst bredband, FWA. Men enligt experter kan det bli både dyrare och mer energikrävande.

Enligt Marco Forzati, forskare på Rise, skulle en så kallad FWA-lösning i de flesta fall bli både dyrare och mer energikrävande än fiber.
Enligt Marco Forzati, forskare på Rise, skulle en så kallad FWA-lösning i de flesta fall bli både dyrare och mer energikrävande än fiber. FOTO: PRESSBILD

Allt fler undrar om trådlösa bredbandsuppkopplingar skulle kunna vara ett alternativ till fiber på landsbygden. Men enligt Marco Forzati, forskare på Rise, skulle en så kallad FWA-lösning i de flesta fall bli både dyrare och mer energikrävande.

– Man kan sammanfatta att den grundläggande principen för trådlösa alternativ som att man antingen kan få kostnadseffektivitet eller så kan man få höga hastigheter, men man kan omöjligt få båda. I det första fallet servar en antenn ett stort område och i det andra har man nära till en antenn som delas av ett fåtal, säger Marco Forzati.

Dyrare på sikt

I en ny rapport som Rise skrivit på uppdrag av Svenska stadsnätsföreningen har de räknat på vad det skulle kosta att uppnå regeringens bredbandsmål med hjälp av trådlös teknik, jämfört med fiber. Men trots att det ofta framförs som billigare visar rapporten att det på tio års sikt blir betydligt dyrare.

– Om man vill nå upp i de hastigheter som anges i bredbandsmålen måste man bygga en omfattande infrastruktur som består av många nya antennsajter samt fiber fram till antennerna. Dessutom tillkommer kostnader för avancerad utrustning och drift, vilka ackumuleras med tiden. 

Trots att trådlös teknik ofta framförs som billigare än fiber visar en ny rapport att det på tio års sikt blir betydligt dyrare.
Trots att trådlös teknik ofta framförs som billigare än fiber visar en ny rapport att det på tio års sikt blir betydligt dyrare. FOTO: ISTOCK

Kräver mer energi

I rapporten konstateras även att en trådlös bredbandslösning är betydligt mer energikrävande. 

– Det beror på att man behöver skicka signaler med högre effekt, dessutom äter den avancerade utrustningen på antennerna energi, säger Marco Forzati.

Han anser därför att Sverige gör klokast i att hålla fast vid sin fiberstrategi och menar att de som tror att 5G kommer att ersätta fiber lurar sig själva. 

– Att tänka att nu kommer magin och löser problemen är det största misstag man kan göra. Förutsättningarna är som de är, och faktum är att om vi vill ha 5G, behöver vi först ha fiber. För att nå upp i de hastigheter som vi förväntar oss kräver nämligen 5G en extrem närhet mellan antennerna, varje antenn kommer att kunna täcka maximalt ett par kilometer. 

Telia satsar hårt på FWA

Några som däremot tror stenhårt på FWA är Telia. Enligt dem kommer det att bli för dyrt och komplicerat att fiberansluta 98 procent av Sveriges hushåll och företag som anges i bredbandsmålet och därför satsar de nu allt mer på att komplettera sin fiberutbyggnad med FWA.  

– Vi tror att det är kombinationen av FWA och fiber som är lösningen. I de områden som återstår att bygga finns det många hushåll som det går att bygga fiber till men även hushåll dit det är väldigt svårt eller helt omöjligt. Om vi inte ska lämna några utanför så behövs en mix, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

I dagsläget har Telia därför startat upp tre pilotprojekt i Ljusnarsberg, Kramfors och Trosa och de vill även se att Post och Telestyrelsen i den nya modellen för bredbandsstöden öppnar upp för stöd till FWA- lösningar.

FWA och bredbandsmålet 

– Sveriges nationella bredbandsstrategi slår fast att 98 procent av landets befolkning ska ha tillgång till bredbandsuppkoppling om minst 1 Gbit/s (gigabit per sekund) senast 2025. 

– I slutet av 2018 hade ungefär 50 procent av hushållen och arbetsplatserna på glesbygden en sådan anslutning i sin absoluta närhet. 

FWA står för Fixed Wireless Access och är en variant av trådlöst bredband där man använder radiolänk för överföring av tal och data i stället för kabel eller fiber.

– Det skiljer sig från mobila lösningar genom att kommunikationen går från en sändare till fasta terminaler monterade på exempelvis hustak.

Rapporten från RISE

– Resultatet i rapporten visar att de FWA-lösningar som kan erbjuda hastigheter i linje med bredbandsmålen överstiger kostnaderna för fiberutbyggnad.

– Ett sådant scenario innebär också ökad energiåtgång samt risker för minskad valfrihet mellan olika tjänsteleverantörer för konsumenten.

– Det FWA-alternativ som erbjuder en mer kostnadseffektiv utbyggnad innebär istället att hushållen och företagen ges tillgång till anslutningshastigheter långt under bredbandsmålen. 

HÄR kan du läsa hela rapporten