Fyndet från skroten blev en ny frontharv

Ove Söderdahls frontharv sparar tid och diesel och materialet till den är köpt från skroten. Nu tävlar han med den i Teknikutmaningen.

Hos Ove Söderdahl har en gammal kaserad Kverneland hyvelsladd fått nytt liv, nu tävlar han i Teknikutmaningen.
Hos Ove Söderdahl har en gammal kaserad Kverneland hyvelsladd fått nytt liv, nu tävlar han i Teknikutmaningen. FOTO: PRIVAT

Ove Söderdahls bidrag till Teknikutmaningen är en frontharv. Den ger ”en bra såbädd” men det är också ett utmärkt exempel på hållbart lantbruk där en kasserad hyvelsladd får nytt liv och en ny funktion. Dessutom sparar den tid och pengar åt lantbrukaren när den ger färre överfarter.

Tillsammans med sin son Jakob Söderdahl driver han ett ekologiskt lantbruk på 80 hektar på gården Bertels i Stenkumla, strax söder om Visby. Tidigare fanns djur på gården. I dag ligger fokus på växtodling med vall och spannmål för avsalu.

Uppfinnare sen barnsben

Ove Söderdahl har hållit på med uppfinningar och förbättringar av redskap sedan barndomen. Bland det första han gjorde, bara var 13–14 år gammal, var att bygga en gaffel att använda till lastaren när han skulle plocka sten ur åkern.

– Jag hade bara en skopa men det följde med så mycket jord varje gång så jag svetsade ihop en gaffel istället som bara lyfte stenen, säger han.

Hos Ove Söderdahl har en gammal kaserad Kverneland hyvelsladd fått nytt liv, nu tävlar han i Teknikutmaningen.
Hos Ove Söderdahl har en gammal kaserad Kverneland hyvelsladd fått nytt liv, nu tävlar han i Teknikutmaningen. FOTO: PRIVAT

Eftersom gården drivs ekologiskt finns stora behov av harvning och Ove Söderdahl har själv byggt flera av redskapen som används. Senast köpte han en gammal kultivator på skroten men då den visade sig vara lite för smal skaffade han en till och svetsade ihop dem till en rejäl bredd.

FAKTA: Tävlingsidé

■ Idé: Frontharv.

■ Fördel: Begränsar antalet överfarter vilket sparar tid och diesel.

■ Till nytta för vem: Alla växtodlare.

■ Material för prototyp: Gammalt återvinningsmaterial.

■ Tidsåtgång för tillverkning: ”På lediga stunder. Verkstaden är lite av ett andningshål för mig och jag kan inte riktig säga hur lång tid det tagit".

Fynd från skroten

Även tävlingsbidraget, frontharven, är från början ett fynd från skroten. En Kverneland hyvelsladd, som Ove Söderdahl köpte för knappt 2 000 kronor.

– Jag tog bort draget fram och ersattes det med ett drag i bakkant. Jag körde den först utan hjul men det gick inte så bra så jag tog ett par hjul från en skrotad betesputs vilket gjorde att den gick stadigare.

Frontharven spar både tid och pengar för Ove Söderdahl.
Frontharven spar både tid och pengar för Ove Söderdahl. FOTO: PRIVAT

Han har kört cirka hundra hektar med frontharven och en såmaskin bak på traktorn.

– Jag tycker att den fungerar bra. Jag får en bra såbädd och slipper en harvning. Det som återstår är att byta pinnar på den och så ska den få lite bättre färg. Jag kommer garanterat att använda den i höstbruket, säger han.

Fjädrande tallrikar blir nästa projekt

Den enda nackdel han sett är att den drar upp sten.

– Så ska man vidareutveckla den så skulle det vara med fjädrande tallrikar i stället, som på en carrier. Men det får bli nästa projekt, säger Ove Söderdahl och skrattar.

FAKTA: Tävlingsdeltagare

Namn: Ove Söderdahl

Ålder: 67.

Bor: Stenkumla, Gotland.

Yrke: Ekologisk lantbrukare.

Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Det var ett hugskott men det vore roligt om frontharven också kan hjälpa andra".

Det finns liknande redskap på marknaden men till en helt annan prisnivå än vad Ove Söderdahl lagt på sin frontharv.

– Har man inte så mycket pengar att köpa nya redskap för så får man tillverka dem själv. Det går åt lite järn och en del arbetstid. Det går kanske inte så himla fort för jag måste ju klura ut en lösning men det är sådant jag tycker om att hålla på med, säger han.

Tillsammans med sonen Jakob Söderdahl driver Ove Söderdahl ekologiskt lantbruk på Bertels i Stenkumla, Gotland.
Tillsammans med sonen Jakob Söderdahl driver Ove Söderdahl ekologiskt lantbruk på Bertels i Stenkumla, Gotland. FOTO: PRIVAT

Vill inspirera andra

Han åker gärna på maskinmässor och utställningar för att få inspiration till egna uppfinningar och lösningar. Det är också skälet till att han ställer upp i Teknikutmaningen.