Gnistor kan vara orsaken till storbranden

Branden på grisgården i Kåge utanför Skellefteå kan bero på att gnistor från en spannmålstork har antänt foderhallen. Elden spreds därifrån till ett av grisstallen, där drygt 500 grisar blev lågornas rov.

– Det är ett stall som brunnit ner, efter att en brand har spridit sig från spannmålstorken, säger John Hugoson, VD, till Land Lantbruk.
– Det är ett stall som brunnit ner, efter att en brand har spridit sig från spannmålstorken, säger John Hugoson, VD, till Land Lantbruk. FOTO: CHRISTIAN MÅRD/NORRAN

Det var vid 4.30-tiden på torsdagsmorgonen som larmet kom till Räddningstjänsten. De skickade fyra styrkor till platsen, men de kunde snabbt konstatera att två byggnader inte gick att rädda.

Branden började i spannmålstorken

En av dem är en byggnad med kvarnanläggning och foderhall, och den andra är ett av de åtta grisstall som hyser flera hundra djur vardera. Ett 20-tal djur lyckades man få ut innan byggnaden var övertänd, men de övriga drygt 500 brann inne. Det berättar John Hugoson, VD för Kågegården Lantbruk.

– Det är ett stall som brunnit ner, efter att en brand har spridit sig från spannmålstorken. Vi vet inte exakt hur många grisar som dött, men det är strax över 500 i alla fall. Det är så jävla trist, säger en skakad, men samlad John Hugoson.

LÄS MER: 600 grisar dog i storbrand

Brandorsaken kan bero på gnistor

Han tror att branden startade antingen av gnistor, eller att en maskin överhettats, och sedan antänt fodret eller byggnaden.

– Det man kan sia om är att en tork är ju varm; det kan vara en gnista som kommit igenom. Eller så är det någon elmotor som har blivit för varm, eller en kylrem som slirat. Det är omöjligt att säga just nu.

FOTO: CHRISTIAN MÅRD/NORRAN

Vindarna var gynnsamma

De övriga djuren tycks vara relativt opåverkade av olyckan, enligt Hugoson. Tur i oturen är att vindarna legat på från grisstallarna, så de har knappt märkt av brandröken.

– Men vi tömde ett stall som låg precis intill för säkerhets skull. Grisarna var egentligen inte slaktfärdiga, men vi skickade dem till slakt direkt, det var lika bra.

Många miljoner upp i rök

Produktionen kommer inte påverkas, säger han, men däremot är det stora värden som gått till spillo.

– Jag vill inte ens tänka på hur mycket det kan vara, men det är mycket, säkert flera miljoner. Kvarnanläggningen var ju alldeles ny, vi tog den i bruk 2017. Bara den kostade väl 1,5-2 miljoner, säger John Hugoson.

Han tror dock att försäkringarna ska täcka det mesta. Försäkringsbolaget kommer ut till gården i morgon fredag, och först då kan en uppskattning av skadorna göras.