Gotlandspotatis blev vinnarvapen i Årets kock

När Martin Moses i helgen vann Årets kock gjorde han det med delikatesspotatis från gotländska Ryftes Grönsaker. – Det känns ju såklart jätteroligt, säger Erika Andersson på Ryftes Grönsaker.

Potatisen från Ryftes Grönsaker på Gotland, som användes i det vinnande papadum-receptet, är varsamt framodlad.
Potatisen från Ryftes Grönsaker på Gotland, som användes i det vinnande papadum-receptet, är varsamt framodlad. FOTO: PRESSBILD

Gotländsk potatis har varit med tidigare i andra prominenta sammanhang, bland annat har Ryftes samarbetspartners Tollby gård levererat potatis till Nobelmiddagen.

Men den här gången är det Ryftes Grönsaker på norra Gotland som är i fokus. Gården drivs huvudsakligen av företagets andra generation i familjen Andersson, systrarna Karin och Erika.

Ingick i papadum-receptet

Deras Amandine-potatis ingick i det speciella papadumreceptet, som lade grunden till vinsten för Martin Moses.

– Det är en väldigt fin och god delikatesspotatis, fast i köttet och med tunt, känsligt skal och nötig i smaken, säger Erika Andersson om vinnarpotatisen.

Jurymedlemmarna Mathias Dahlgren och Florencia Abella synade nyfiket Martin Moses vinnande potatisrätt.
Jurymedlemmarna Mathias Dahlgren och Florencia Abella synade nyfiket Martin Moses vinnande potatisrätt. FOTO: EWA SÄFWENBERG

Vad är det som gör er potatis så speciell tror du?

– Vi försöker odla den på en typ av jord där den får växa skonsamt, så att den inte stöter på problem i sin tillväxt, eller blir repig i skalet. Helst vill du ju ha en potatis som är helt slät och glittrande fin.

Hur har det gått för skörden hos er? Det har ju varit väldigt torrt på Gotland.

– På södra Gotland har det varit väldigt torrt, men vi har vår odling på norra delen och här har det varit mer normalt sommarväder, med en del nederbörd och lagom tillväxttemperatur. Sen har vi bevattningsdammar i anslutning till våra fält så vi har kunnat styra det ganska bra. Hur säsongen slutar kan man inte säga förrän vi har skördat klart vet man ju inte, men just nu ser det fint ut i fält.

Martin Moses från SK Mat och Människor i Göteborg vann Årets kock 2019.
Martin Moses från SK Mat och Människor i Göteborg vann Årets kock 2019. FOTO: SAMUEL UNÉUS

Medalj av prinsen

Det var alltså i helgen som Martin Moses från SK Mat och Människor i Göteborg vann Årets kock 2019, där särskilt hans potatisrecept, med sorterna Amandine och KIng Edward samt bakpotatis, gjorde att han hamnade i topp.

Första pris var 250 000 kronor plus en guldmedalj, som delades ut av prins Carl Philip.