"Gröna näringarna hamnar lätt på defensiven"

Vad har det pratats om i lantbruks- och skogsägarkretsar under året? Land Lantbruks och Land Skogsbruks reportrar vet i alla fall vad de pratat om: De skenande kostnaderna för lantbruket och hur det svenska skogsbruket skildrats i riksmedierna. Och naturligtvis om de gröna näringarnas roll i kommande val.

Gunnar Andersson, Marie Henningsson, Göran Berglund och Lena Johansson stängde in sig i poddstudion för att prata om hur 2021 varit för de gröna näringarna.
Gunnar Andersson, Marie Henningsson, Göran Berglund och Lena Johansson stängde in sig i poddstudion för att prata om hur 2021 varit för de gröna näringarna. FOTO: SAM SEGERBLOM

– De gröna näringarna har en tendens att lätt hamna på defensiven, att låta andra sätta spelplanen. Här har man att lära av till exempel Carl Bildt och Donald Trump, säger Göran Berglund.

Göran Berglund, lantbruksreporter i Skara, stängde in sig en stund i poddstudion tillsammans med Gunnar Andersson, skogsreporter i Umeå, Marie Henningsson, lantbruks- och skogsreporter i Jönköping samt Lena Johansson, politisk chefredaktör för att i det senaste avsnittet av Lantbrukspodden som nu går att lyssna på, gå igenom årets snackisar och ta pulsen på valrörelsen inför valet 2021.

Samtalet inleds med bakgrunden till varför kostnaderna för diesel, el och mineralgödsel rusar i höjden och vilka konsekvenserna kan bli.

Nästa ämne som tas upp är den skogsdebatt där landets familjeskogsbrukare inte känner igen sig i beskrivningen av landets skogsbruk.

Lantbrukspodden konstaterar också att valrörelsen inför 2022 års val har startat.

– Det är osäkert om landsbygden blir en av de stora valfrågorna. Det är i så fall i konkurrens med andra stora frågor, som gängkriminaliteten och klimatet, säger Lena Johansson.

LÄS MER: Lyssna på fler avsnitt av Lantbrukspodden här