Hamnkonflikten får stor påverkan på skogsindustrin

Den pågående hamnkonflikten får konsekvenser för skogsindustrin som just nu rustar extra hårt för en eventuell hård Brexit.

Hamnkonflikten slår mot skogsindustrin.
Hamnkonflikten slår mot skogsindustrin. FOTO: OLA KJELBYE

"Vi håller på att analysera konsekvenserna just nu. Och det gör även alla företag som drabbas av konflikten", säger Transportföretagens vd Mattias Dahl till Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt.

Rustar för hård Brexit

Skogsindustrin lyfts fram som särskilt drabbad eftersom man just nu rustar extra hårt för en eventuell hård Brexit.

"Att Hamnarbetarförbundet i det läget framför allt plockar ut hamnar som jobbar mot skogsindustrin är ju otroligt allvarligt", säger Mattias Dahl.

Använder andra hamnar

Santhe Dahl, koncernchef på VIDA, bekräftar problemen. I dagsläget drabbas företaget främst i Karlshamns hamn. Nu kommer man att försöka använda sig av andra hamnar i stället.

LÄS MER: Fraktpriser slår mot träexport till Asien

– En av våra stora exportmarknader är just Storbritannien och vi har försökt förbereda oss på vad Brexit kommer att innebära för vår export till den marknaden, såsom att fylla på lagren extra. Att konflikten kommer nu och stoppar upp det arbetet är väldigt olyckligt, säger han.

Väntar inte ut konflikt

"Vi kan inte sitta och vänta på att den här konflikten löser sig. Vi har kunder som vi måste leverera till", säger Sante Dahl till Arbetsmarknadsnytt.

Även skogsindustrikoncernen Stora Enso har successivt flyttat sin containertrafik från containerterminalen i Göteborgs hamn till andra hamnar, på grund av den konflikt som tidigare pågick där.