Olof Boson tog över familjeföretaget när han var nyss fyllt 30. Efter att ha utbildat sig och sett världen blev han det som han drömt om sedan han var 12 år - lantbrukare. Nu driver han sitt kycklingföretag framgångsrikt vidare med en tydlig inriktning mot omsorg om såväl djur och medarbetare som miljö.
Bevattning har blivit nödvändigt för att trygga produktionen på nederbördsfattiga ostkusten. FOTO: KRISTINA WIRÉN
– Vilket härligt väder du kommer med!
Ett stilla vårregn faller och Olof Bosons välkomnande är förståeligt. Det är längesedan det regnade med någon reda på den småländska ostkusten. Men snart ska företaget strax utanför Mönsterås vara mindre beroende av vädrets makter. Grävmaskinerna jobbar för fullt. Ännu en bevattningsdamm grävs.
Ny bevattningsanläggning
I sommar ska den första bevattningsanläggningen tas i bruk.
– Nu har jag beställt ytterligare en anläggning för leverans 2020. Det är vattnet som är begränsningen i företaget. Nu kommer vi att kunna bevattna 100-150 millimeter på 120 hektar. Det är en billig investering med tanke på hur mycket bevattningen kommer att öka avkastningen, säger Olof Boson.
Tack vare nya bevattningsdammar kommer Olof Boson att kunna bevattna större delen av arealen. FOTO: KRISTINA WIRÉN
Vattnet till bevattningen kommer från diken och dräneringar och dammarna blir även viktiga fosfor- och kvävefällor. Det är betydelsefullt här vid Östersjön där det finns en övergödningsproblematik.
– Mönsterås är Sveriges djurtätaste kommun. Vi måste göra allt vi kan för att påverka närmiljön i positiv riktning.
FAKTA: Nyckeltal Stranda Kyckling
Omsättning 2015: 11 883 476 kronor
Omsättning 2016: 25 804 233 kronor
Omsättning 2017: 29 021 854 kronor
Omsättningsökning: 144 procent
Rörelseresultat efter avskrivning 2017: 2 120 419 kronor
Iruna Kazakeviciute och Olof Boson med några av de 1,5 miljoner kycklingar som lämnar Torps gård varje år. FOTO: KRISTINA WIRÉN
Företaget som Olof Boson driver är Stranda kyckling. 1,5 miljon kycklingar föds upp årligen på gården. Men det är inte den enda djurproduktionen. På gården finns 70 dikor och mjölkraskalvar köps in för slutuppfödning. Till det kommer växtodlingen på 200 hektar.
Han tog över familjeföretaget helt 2015, hans pappa Bo Oscarsson var 56 år.
– Han sa: Nu är det ditt. Det beundrar jag honom för. Det var det roligaste som hänt i mitt liv. Men jag har hela tiden haft hans support.
”De är en jättetillgång”
Det är lätt att ryckas med i Olof Bosons berättelse om företaget. Han gillar verkligen det han håller på med.
– Ska du göra något bra måste det vara roligt! Jag har jätteroligt.
Framgångsfaktorer:
· Fokusera på produktionen. Den får inte äventyras.
· Se framåt! Vilka utmaningar väntar? I mitt fall har det varit bristen på vatten.
· Ta väl hand om medarbetarna så att du får behålla dem. Var inte rädd för andra kulturer.
· Samarbeta med kolleger och intressenter i branschen.
Duktiga medarbetare är en framgångsfaktor menar Olof Boson, här tillsammans med Arturas Karpas och Aneel Rehmat, FOTO: KRISTINA WIRÉN
När vi ska prata om vad som gör företaget framgångsrikt så nämner han direkt sina medarbetare. De har kommit till Torp från Pakistan, Syrien, Litauen - och Fliseryd.
– De är verkligen en jättetillgång. Det är roligt att jobba med folk från andra kulturer och de kompletterar varandra så väl.
”Slipper hålla kolla”
Han nämner också att växtodlingen numera drivs ihop med två grannar.
– Det är bland det bästa jag gjort. Maskinerna är fräscha, vi kan optimera arbetskraften, jag träffar grannarna. Och jag som inte är så intresserad av växtodling slipper hålla kolla på rapsbaggarna.
Olof Boson köper in två veckor gamla mjölkrastjurar för slutuppfödning till slakt. FOTO: KRISTINA WIRÉN
En annan framgångsfaktor är gårdsrådet bestående av seniorer från olika branscher som får honom att ta i lite extra.
– De ser till att de beslut som tas följs upp. Det är inte roligt att sitta inför gårdsrådet och inte ha gjort det jag lovat att göra. Tack vare gårdsrådet och min egen drivkraft händer det saker och vi har en positiv utveckling. Jag har också haft mycket stor nytta av min mentor som jag fick via Almi.
Satsning på biogas
Miljötänket är viktigt för Olof Boson och därför att han och 18 andra lantbrukare med djurhållning i området startat Mönsterås Biogas AB.
– Vi ska bygga Sveriges största gödselbaserade anläggning för flytande biogas. Den anläggningen stärker sammanhållningen hos oss lantbrukare. Det är lite som när kooperationen var ny, säger Olof Boson.
FAKTA: Stranda Kyckling AB
Olof Boson är sjätte generationen på gården som han äger och driver sedan 2014. Han har med en stark drivkraft och stor förmåga att leda projekt genomfört flera större utvecklingsaktiviteter och investeringar i både fastigheten och verksamheten.
En framgångsfaktor som Olof Boson har använt är att ta till sig infallsvinklar från flera olika parter och han har också ett bra samarbete med det gårdsråd som finns på orten. Detta tillsammans med bra djuromsorg samt en väl utformad affärsplan för kommande år bidrar till en god förmåga för Olof Boson att fortsätta utveckla sitt företag och även anpassa det till framtida möjligheter och utmaningar.
Minna Norrman, rådgivare Skog och lantbruk, Swedbank